fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Počela obuka za učešća civila iz Srbije u mirovnim operacijama

Foto: MC Odbrana

BEOGRAD – Civilni eksperti iz Srbije će ovog meseca započeti sa obukama na kojima će se spremati za učešće u multinacionalnim operacijama širom sveta, saopšteno je na svečanosti povodom početka prvog takvog kursa u Centru za mirovne operacije u Beogradu.

Svečanosti su prisustvoval ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović i šef Misije OEBS u Srbiji, ambasador Andrea Oricio, koji je naveo da će se eksperti iz Italije tokom decembra uključiti u obuku prvih 20 civila za obnovu društava u postkonfliktnom periodu.

Eksperti iz Italije će ucestvovati u drugoj fazi projekta u bazi “Jug” kod Bujanovca, rekao je Oricio i dodao da je učešće u multinacionalnim operacijama važan zadatak, u kom je Srbija pokazala “sjajne rezultate i jasnu opredeljenost ka bezbednijoj budućnosti”.

Tokom dve nedelje domaći stručnjaci i predavači iz partnerskih država i sertifikovanih centara u kojima se vrši obuka civila za učešće u međunarodnim mirovnim operacijama iz Italije i drugih članica NATO-a, kao i predstavnici više međunarodnih organizacija, obučavaće srpske civile za dužnosti u mirovnim operacijama.

Tokom dvonedeljnog kursa, oni će polaznicima nastojati da dočaraju uslove približne onima koje mogu zateći u zoni misije i naučiti ih kako da se suoče s poteškoćama i da sačuvaju “živote, zdravlje i dignitet u neprijateljskoj teritoriji”.

Vlada Srbije prošle godine donela je zaključak o uspostavljanju zakonodavnog okvira za učešće civila u mirovnim operacijama, a ranije je Individualnim akcionim planom partnerstva sa NATO (IPAP) naglasila značaj postizanja interoperabilnosti vojnih snaga i njihovog učestvovanja u multinacionalnim operacijama.

U okviru IPAP-a, koji predstavlja najviši oblik saradnje sa NATO bez pretenzija ka učlanjenju u Alijansu, država partner definiše prioritete spoljne i bezbednosne politike i planira neophodne reforme sistema odbrane, a Vojska Srbije je za jednu od svoje tri misije odabrala doprinos izgradnji i očuvanju mira u regionu i svetu.

Dosadašnje iskustvo učešća u mirovnim misijama pokazuje da je Vojska Srbije razvila nivo operativnih sposobnosti potrebnih za one misije u koje je uključena, kao i da putem međunarodnih sporazuma kao što je Partnerstvo za mir nastavlja da razvija interoperabilne sposobnosti sa drugim vojnim snagama uključenim u multinacionalne operacije.

Pojedine analize ukazuju da se angažovanjem civilnih stručnjaka u mirovnim misijama postižu višestruke koristi, i da Srbija njima može da uveća svoj ugled kao pružaoc i izvoznik bezbednosti, kao i da će joj omogućiti da funkcioniše u sistemu upravljanja na više nivoa (multilevel governance) kakav je Evropska unija.
Kurs za obuku civila za učešće u multinacionalnim operacijama održaće se u Beogradu, Kraljevu i bazi „Jug“ u Bujanovcu do 7. decembra i biće usmeren na uspostavljanje nacionalnih kapaciteta za učešće civilnih struktura u mirovnim misijama EU, UN i OEBS-a.

Povezani članci

Migracije: Nastavak zajedničkih graničnih patrola Srbije i članica EU

EWB

Srbija između Brisela i Moskve

Emina Muminović

Sabeta: KFOR spreman da garantuje bezbednost svim stanovnicima Kosova na dan izbora

EWB