fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Počela primena dogovora Beograda i Prištine o ličnim dokumentima, na prelazima disklejmeri

Lajčak, Kurti i Vučić u Berlinu; Foto: Tviter

BEOGRAD / PRISTINA – U četvrtak je počela primena dogovora o ličnim dokumentima po kojem će Srbi sa Kosova moći i dalje da putuju sa srpskim ličnim dokumentima, dok će Beograd ukinuti izdavanje dodatnih dokumenata za kosovske državljane koji putuju kroz Srbiju.

Na punktovima koji se nalaze na prelazima postavljeni su disklejmeri, odnosno obaveštenja u kojima na srpskom i engleskom jeziku piše da je korišćenje ličnih karata koje je izdala Priština omogućeno iz „praktičnih razloga“, odnosno slobode kretanja, i da se ne može tumačiti kao priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, niti kao pristanak Beograda na odstupanje od rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Predsednik Vlade Kosova Aljbin Kurti je, u video poruci na sprskom jeziku, poručio da je od danas pa do 31. oktobra „otvorena mogućnost prelaska registarska tablica na RKS“.

Istovremeno, u severnom delu Kosovske Mitrovice su se pojavili leci na kojima piše „Nema predaje! KM ostaje!“ uz registarsku oznaku BG 1244-UN.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije kako je u pitanju „usmeni“ dogovor iz kog je Beograd uspeo da izvuče „najviše moguće“. „Nikome nije teže, svima je lakše“, rekao je Vučić povodom tog dogovora.

Povezani članci

Stano: Netačne spekulacije da će EU sutra predstaviti nacrt sporazuma Beograda i Prištine

EWB

Kosovska opozicija protiv promene granica

EWB

Vučić: Za sporazum sa Prištinom trebaju nam garancije za članstvo u EU 2025.

EWB