fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Počela vojna vežba “Platinasti vuk 2019”

Vojna vežba "Platinasti vuk 2019" u bazi Jug; Foto: KoV

BUJANOVAC – Multinacionalna vežba „Platinasti vuk 19“ počela je u ponedeljak 3. juna svečanom ceremonijom otvaranja u bazi „Jug“ kod Bujanovca i trajaće do 19. juna.

Na vežbi učestvuje oko 500 pripadnika oružanih snaga iz 9 država – Bosne i Hercegovine, Bugarske, Mađarske, Italije, Severne Makedonije, Rumunije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Ujedinjenog Kraljevstva i Srbije.

Komandant Četvrte brigade kopnene vojske brigadni general Slobodan Stopa pozdravio je sve učesnike i poželeo im uspešno izvođenje vežbe.

“Vežba „Platinasti vuk“, koja se izvodi u multinacionalnom okruženju, predstavlja dobru priliku da unapredimo naša znanja, ali i razmenimo iskustva sa pripadnicima vojski partnerskih zemalja”, rekao je general Stopa.

U vežbi koja se izvodi po temi „Taktike, tehnike i procedure u multinacionalnim operacijama – neubojito oružje“, pripadnici vojski zemalja učesnica uvežbavaće se u procedurama prilikom angažovanja u multinacionalnim operacijama i radnjama i postupcima u međunarodnom okruženju.

Cilj vežbe, koja traje do 19. juna, je da unapredi interoperabilnost i međusobno razumevanje pripadnika vojski partnerskih zemalja na taktičkom nivou u toku izvršenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju.

Povezani članci

Mičel: SAD i EU žele reformisan Balkan na putu ka EU

EWB

Apaturaj: NATO poštuje neutralnost Srbije i nije u potrazi za novim članicama

EWB

Nagi: Novac nije jedini izazov sa kojim se suočava NATO

EWB