fbpx
European Western Balkans
Politika

Počeo samit EU: teme odnos sa SAD, Skripalj, Bregzit, Zapadni Balkan

Zastave; Foto: EU

BRISEL – Lideri zemalja članica EU počeli su danas u Briselu dvodnevni prolećni samit, a među temama su odgovor na američku najavu trgovinskog rata, napad bojnim otrovom za koji London optužuje Moskvu, Bregzit, ali i početak priprema za samit o Zapadnom Balkanu koji je zakazan za 17. maj.

Najavljena rasprava o proširenju, podstaknuta agendom bugarskog predsedavanja i Strategijom o Zapadnom Balkanu Evropske komisije, trebalo bi da označiti početak završnih priprema Unije za razgovor o budućim članicama.

Šefica evropske diplomatije EU Federika Mogerini najavila je, uoči početka samita, da će lideri EU danas u Briselu započeti razgovore o Zapadnom Balkanu, a da će se toj temi vratiti na samitu u junu.

U Briselu se nadaju da će Unija biti izuzeta iz novih američkih taksi na uvoz čelika i aluminijuma, a Komisija intenzivno o tome pregovara sa Vašingtonom, navodi Glas Amerike.

Kada je Velika Britanija u pitanju, očekuje se, sem potvrde sporazuma o prelaznom roku razdruživanja, do kraja 2020. i zajednički stav Unije o nedavnom napadu bojnim otrovom.

S tim u vezi, šef britanske diplomatije je uporedio Svetski kup u Rusiji s Hitlerovom Olimpijadom 1936, a premijerka Tereza Mej nastoji da od lidera EU izdejstvuje otvorenu osudu Moskve zbog napada nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna u Engleskoj.

“Rusija je izvela bezuman napad na Veliku Britaniju, ubijajući dvoje ljudi na ulicama Salisburija. Ovo pitanje pokrećem danas, jer je jasno da ruska pretnja ne poštuje granice, a incident u Solsberiju je matrica ruske agresije protiv Evrope i njenih najbližih suseda, od Zapadnog Balkana do Bliskog istoka”, poručila je britanska premijerka.

Mej, koja se hvata u koštac i sa izlaskom svoje zemlje iz evropskog bloka, traži od država EU da se zajedno suprostave ruskim špijunima koji možda pripremaju slične napade, rekle su neimenovane diplomate koje učestvuju na samitu, prenosi Rojters.

Britanska premijerka je za to dobila snažnu podršku Francuske i Nemačke, navodi britanska agencija, uz napomenu da se Mej na marginama samita danas sastala s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Izvor u francuskoj vladi rekao je da su se tri strane “saglasile da upute snažnu evropsku poruku kao odgovor na ruske akcije”, dok portparol britanske vlade kaže da su oni “potvrdili da nema drugog prihvatljivog objašnjenja sem da je ruska država odgovorna”.

Za večerom, lideri EU su razgovarali o preduzimanju “koordinisane akcije” povodom napada u Solsberiju, a litvanska predsednica Dalija Gribauskaite izrazila je spremnost da protera ruske špijune.

Ipak, EU je tradicionalno podeljena u vezi s pitanjem kakav stav zauzeti prema Moskvi, gde je predsednik Vladimir Putin prošle nedelje osvojio i četvrti predsednički mandat, pa je ishod samita po tom pitanju neizvestan, navode diplomate.

Novi slovački premijer, Peter Pelegrini, rekao je da želi “konstruktivni dijalog” s Rusijom i naveo da podržava nacrt saopštenja svih lidera EU za dvodnevni samit, u kojem, za sada, samo stoji da “krajnje izbiljno” shvataju procenu Londona da je veoma verovatno da je Rusija odgovorna za napad u Solsberiju.

Grčka i Mađarska, takođe, odbijaju da pooštre retoriku u vezi s trovanjem bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja, navodi britanska agencija.

Očekuje se da će tokom dvodnevnog evropskog samita biti reči i o Turskoj, čija vojna akcija u Siriji nema simpatije Brisela i što, veruje se, još više umanjuje šanse Ankare da u skoroj budućnosti nastavi sa približavanjem Uniji.

Na agendi samita su i odnosi s Kinom, migranti i terorizam.

Povezani članci

Fajon: Desničari traže pomoć prijateljskih režima

EWB

Junker: Postavljamo temelje za novo proširenje

EWB

Izveštaj EK: Broj rešenih slučajeva visoke korupcije u Srbiji manji nego u prethodne dve godine

EWB