fbpx
European Western Balkans
Region

Počeo sastanak u Trstu na najvišem nivou

Trst; Foto: Wikimedia Commons

TRST – Sastanak najviših zvaničnika Italije, Francuske, Nemačke i Velike Britanije i lidera Zapadnog Balkana počeo je danas nešto pre 17 sati, u okviru Samita lidera Zapadnog Balkana.

Delegaciju Srbije u Trstu predvodi premijerka Ana Brnabić, kojoj je Samit prva zvanična aktivnost u inostranstvu otkako je stupila na tu funkciju.

Uoči početka sastanka Brnabić je na zajedničko fotografisanje izašla “ćaskajući” sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel, da bi na postolju stajala pored visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.

Predviđeno je da se po završetku sastanka potpiše Ugovor o Transportnoj zajednici.

Glavne teme skupa na najvišem nivou odnose se na jačanje povezivanja na zapadnom Balkanu kao ključnom elementu za ubrzanje evropskih integracionih procesa regiona, jačanje ekonomske saradnje, posebno u oblasti malih i srednjih preduzeća, IT sektora i nauke, jačanje saradnje mladih, pitanje vladavine prava i borbe protiv korupcije, borbe protiv terorizma, ekstremizma i radikalizma, kao i pitanje migracija.

Kao jedan od konkretnih rezultata ovogodišnjeg Samita u Trstu, očekuje se usvajanje Višegodišnjeg akcionog plana o regionalnom ekonomskom prostoru Zapadnog Balkana, koji obuhvata trgovinu, investicije, mobilnost i digitalnu integraciju.

Samit će biti okončan Deklaracijom predsedavajućeg u kojoj će biti sadržani zaključci skupa i smernice za dalje aktivnosti u oblastima o kojima se na skupu debatovalo.

Berlinski proces održava se svake godine od 2014. (Berlin 2014, Beč 2015, Pariz 2016. i Trst 2017), a ove godine poseban će akcenat biti stavljen na jačanje ekonomskog povezivanja u regionu zapadnog Balkana.

Povezani članci

PSJIE: Za regionalnu saradnju i evropsku budućnost

EWB

Zaharijeva: EU nije dovoljno prisutna na Zapadnom Balkanu

EWB

Omladinski forum Zapadnog Balkana “Povezivanje omladine – Korak napred”

EWB