fbpx
European Western Balkans
Evropa

Počinje samit, lideri EU će pozdraviti zaključke o proširenju

BRISEL – Lideri 28 zemlja članica Evropske unije će, na dvodnevnom samitu koji počinje danas po podne u Briselu, bez rasprave, pozdraviti zaključke koje je Savet ministara usvojio o proširenju i zemljama Zapadnog Balkana.

Očekuje se da šefovi država i vlada EU sa samita u Briselu pozdrave i “istorijski dogovor” o pitanju imena koji su postigli premijeri Grčke i Makedonije.

Kao što je i bilo najavljivano, zbog dugačke i komplikovane agende, šefovi država i vlada evropske Dvadesetosmorice neće ulaziti u debatu o Zapadnom Balknau u kontekstu proširenja EU.

Očekuje se da tokom večere EU lideri prihvate zaključke o proširenju koje su ministri opštih poslova EU usvojili u utorak u Luksemburgu.

Tim zaključcima EU dala je uslovno “zeleno svetlo” za otvaranje pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom 2019. godine. Uslovi za obe zemlje tiču se prvenstveno napretka u oblasti vladavine prava.

Kad je Srbija u pitanju, zaključeno je da zemlja napreduje u okviru pristupnih pregovora i ekonomskih reformi. Zatražen je dodatni naporu u reformi vladavine prava u zemlji i usklađaivanju sa EU viznom i spoljnom politikom.

Srbija je u zaključcima Saveta pohvaljena i za svoj angažaman u regionalnij saradnji i pozvana da nastavi proces normalizacije odnosa sa Prištinom.

Ponovljeno je da će dalji napredak u oblasti vladavine prava i normalizaciji odnosa sa Kosovom nastaviti da određuje brzinu pristupnih pregovora Srbije sa EU.

Samit EU lidera u Briselu počinje sastankom sa generalni sekretarom NATO Jesom Stoltenbergom, a razgovaraće se o saradnji u odbrani, vojnoj mobilnosti, ali i o finalizaciji deklaracije koja bi trebalo da bude usvojena na predstojećem samitu NATO, a tiče se odnosa Sverernoatlanske alijanse i EU.

Razgovori u zgradi “Evropa” u Briselu nastavljaju se na temu međunarodne trgovine.

Očekuje se da EU lideri podrže odluku Evropske komisije o odgovoru na američke tarife na uvoz evropskog aluminijuma i čelika, kao i da se pozdrave pregovori o slobodnoj trgovini koje EU vodi sa Japanom, Australijom, Novim Zelandom i Meksikom.

U svetlu predstojeće posete predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera Vašingtonu, lideri EU će razmotriti i moguće dalje korake koje Trampova administracija najvljuje kada je u pitanju uvoz evropskih automobila u SAD.

Tokom večere britanska premijerka Tereza Mej obavestiće EU lidere o pogledima Londona na pregovore o izlasku Velike Britanije iz EU.

Ključna tema večere na samitu u Briselu biće pitanje migracija. EU lideri će pokušati da se dogovore oko načina za razbijanje mreža krijumčara ljudima i načinima za uspostavljanje platforme za tzv” iskrcavanje” migranata.

U Briselu naglašavaju da se trenutno ne razgovara “ni o kakvim kampovima za izbeglice” već da je ideja da se “po ugledu na dogovor sa Turskom” nađe rešenje za zaustavljanje ilegalne migracije.

Razmotriće se i mehanizmi za buduće finansiranje migracione politike, kao i saradnja sa trećim zemljma, uključujući i zemlje Zapadnog Balkana, u cilju rukovođenja migracionim tokovima.

Pored prihvatanja zaključaka o proširenju i pozdravljanja dogovora o imenu koje su postigli premijeri Cipras i Zaev, lideri EU će se tokom večere informisati i o sprovođenje sporazuma iz Minska koji se odnosi na stabilizaciju situacije u Ukrajini.

U petak, drugog dana samita, 27 EU lidera, bez Tereze Mej , razgovaraće o napretku u pregovorima o Bregzitu i ubrzanju rada na nacrtu budućeg okvira odnosa EU i Velike Britanije.

Za kraj samita ostavljen je sastanka čelnika zemlja koje koriste zajedničku valutu evro gde se očekuju odluke o jačanju arhitekture Evropske monetarne unije i bankarske unije.

Povezani članci

DW o Bregzitu: Neverovatno komplikovano

EWB

Izbori za Evropski parlament: Šta može da očekuje EU, a šta Zapadni Balkan?

EWB

Tajani: Početak pregovora o budućnosti EU

EWB