fbpx
European Western Balkans
Politika

Počinje sprovođenje projekta jačanja kapaciteta Ministarstva evropskih poslova Crne Gore

Audun Halvorsen, Aleksandar Andrija Pejović i Fiona Mekluni; Foto: Ministarstvo evropskih poslova Crne Gore

PODGORICA – Danas je potpisan ugovor između Ministarstva evropskih poslova Crne Gore, UNDP-ja i Ministarstva spoljnih poslova Norveške kojim počinje sprovođenje dvogodišnjeg projekta jačanja kapaciteta Ministarstva evropskih poslova, vrednog 360 hiljada eura.

Ugovor su potpisali ministar ministar evropskih poslova Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović, stalna predstavnica UNDP-ja Fiona Mekluni i državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Norveške Audun Halvorsen.

Ministar Pejović je istakao da će u fokusu projekta biti jačanje kapaciteta Ministarstva za koordinaciju pregovaračkog procesa, posebno u određenim pregovaračkim poglavljima poput  vladavine prava i životne sredine, kao i jačanja sistema koordinacije u dijelu harmonizacije crnogorskog sa zakonodavstvom EU i snaženja koordinacije javnih politika, odnosno strategijskog planiranja.

“Vjerujem da kroz ovaj projekt zaista možemo reći da smo obezbijedili, prije svega bilateralnu saradnju koju Crna Gora ima s Norveškom, ali i s našim partnerima iz UNDP-ja koji će biti sprovodilac projekta, ostvarili dodatnu saradnju, čime još jednom pokazujemo da kroz uspješnu saradnju sa raznim subjektima kao što je Norveška ili Ujedinjene nacije možemo ostvariti svoj strategijski glavni cilj a to je članstvo u EU”, poručio je ministar Pejović.

Stalna predstavnica UNDP-ja Fiona Mekluni je poručila da joj je drago što će   UNDP sarađivati s Vladom Norveške i dati podršku crnogorskim pregovorima za pristupanje EU kroz jačanje kapaciteta Ministarstva. Iznijela je očekivanje da će sprovođenje projekta pomoći Ministrarstvu da odgovori na nove zahtjeve pregovora o pristupanju u ovoj fazi, posebno u planiranju i koordinaciji javnih politika.

“Mislim da svi imamo isti cilj, a to je da stvorimo odgovorne i pouzdane institucije koje su temelj efikasne Vlade, poručila je Mekluni.

Državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Norveške Audun Halvorsen je istakao da je Crna Gora dobar partner Norveške i iznio očekivanje da će ovaj projekat doprinijeti izgradnji kapaciteta Ministarstva i daljem napretku u pregovorima o pristupanju EU

Povezani članci

Vučić: Potreban snažniji stimulans, vreme za Merkel i Makrona

EWB

Žiofre: Nema prečica za članstvo u Evropskoj uniji

EWB

Preporuke POSP-a: Potreban napredak u oblasti vladavine prave i slobode medija

EWB