fbpx
European Western Balkans
Politika

Podneta zvanična inicijativa za smanjenje izbornog cenzusa na 3 odsto

Skupština Srbije; Foto: Wikimedia Commons

BEOGRAD – Generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost (organizacija nije povezana sa Transparentnost Srbija) Mario Spasić podneo je vladinoj Radnoj grupi inicijativu za promenu izbornog cenzusa na tri odsto i uvođenje “stepenastog” cenzusa, javlja Tanjug.

Umesto trenutno propisanog izbornog cenzusa od 5 odsto, Spasić predlaže da, ukoliko se radi o jednoj političkoj partiji, izborni cenzus bio najmanje 3 odsto glasova, za koaliciju dve partije cenzus bi trebalo da bude najmanje 7 odsto, a da za koaliciju tri i više političkih partija izborni prag bude najmanje 10 odsto glasova.

“Najava smanjenja cenzusa s pet na tri odsto pred parlamentarne izbore u Srbiji je ruganje svim pokušajima da se unaprede izborni uslovi”, ocenjuje programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov, prenosi Nedeljnik.

Nedeljkov je istakao da inicijativa ukazuje na “neodgovornost iz perspektive demokratizacije jednog tako vitalnog procesa kao što je izborno zakonodavstvo”.

Osvrćući se na dijalog vlasti i opozicije, Nedeljkov je naglasio smanjenje cenzusa na parlamentarnim izborima “nikada nije bila tema razgovora, niti je to neko tražio od vlasti”.

U izjavi za Danas, potpredsednca Narodne stranke Sanda Rašković Ivić kaže da su “izmene u izbornom sistemu tri meseca pred izbore nezamislive u demokratskim društvima.”

“Dobro bi bilo da je smanjenje cenzusa bilo uvršćeno u zahteve opozicije za poboljšanje predizbornih uslova, što bi imalo smisla ako bi cenzus bio povećan za one koji na izbore izlaze u koalicijama, kao što je slučaj sa SNS. Tada bi to bilo u redu”, ocenjuje politički analitičar Cvijetin Milivojević za Betu.

Spasić je, piše Tanjug, podneo prvu zvaničnu inicijativu sa predlogom da se izmene odredbe člana 81. stav 1. Zakona o izboru narodnih poslanika, kao i člana 40. stav 4. Zakona o lokalnim izborima.

Povezani članci

EU: Ohrabrujemo vlasti u Srbiji da pronađu rešenje za održavanje Europrajda

EWB

Dačić: EU je ovde popularnija nego u nekim zemljama EU

EWB

Ben David: Srbija druga u svetu po visini iznosa koje dobija iz fondova EU

EWB