fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

Podrška EU za srpsku privredu

Zastava EU; Foto: Evropski parlament

BEOGRAD – Zaštita potrošača i bezbednost proizvoda su osnovne vrednosti koje neguje Evropska unija, izjavila je danas Radica Nusdorfer iz Delegacije Evropske unije u Srbiji na obeležavanju završetka projekta jačanja konkurentnosti srpske privrede kroz bolju proveru kvaliteta i ispunjenje standarda EU.

Nusdorfer je, na svečanosti u ambasadi Republike Češke u Beogradu, ocenila da je važno da srpska privreda bude svesna svojih obaveza u oblasti bezbednosti proizvoda.

Ona je najavila da će se saradnja EU i Srbije u tom pogledu nastaviti i da će u prvom planu biti mala i srednja preduzeća.

Ambasadorka Češke Ivana Hlavsova je istakla da je Evropska unija iz pretpristupnih fondova izdvojila milion evra za jačanje institucija Srbije koje proveravaju kvalitet proizvoda.

Hlavsova je napomenula da su nadležne češke institucije pomagale Srbiji u postizanju standarda prilikom kontrolisanja kvaliteta proizvoda.

Na svečanosti završetka programa jačanja konkurentnosti srpske privrede kroz proveru kvaliteta bili su i pomoćnica ministra za evropske integracije Ksenija Milenković i vršilac dužnosti ministra priivrede Aleksandar Starčević.

Milenković je rekla da se Srbija priprema za otvaranje poglavlja jedan u pristupnim pregovorima sa EU posvećenom slobodnom kretanju robe.

Starčević je naglasio da je strateški cilj Srbije integrisanje privrede u jedinstveno tržište EU.

Povezani članci

Bečki ekonomski forum: Ekonomija treba da upravlja politikom Zapadnog Balkana

Emina Muminović

Konferencija „Ekonomski problemi Evropske unije“

EWB

Marić: Poštovanje intelektualne svojine jača domaću ekonomiju

EWB