Podrška irskoj Stranci zelenih porasla na EU izborima

Evropski parlament; Foto: Evropska unija

DABLIN – Podrška irskoj Stranci zelenih porasla je na evropskim i lokalnim izborima i očekuje se da zauzme svoja prva mesta u Evropskom parlamentu posle 20 godina i ostvari najbolje rezultate u oblasnim i gradskim većima, pokazuju ankete.

Zeleni su osvojili tri od 13 mogućih mesta u Evropskom parlamentu i povećali broj glasova na lokalnom nivou na 9 odsto u odnosu na manje od 2 odsto pre pet godina, pokazuju rezultati ankete koju je sprovela agencija RED C za irsku nacionalnu televiziju i tv stanicu TG4.

Takav rezultat, ukoliko bude ponovljen na parlamentarnim izborima, omogućio bi Zelenima da uđu u trku za formiranje vlade, prenosi Rojters.

“Rezultati ankete veoma su ohrabrujući za Zelene”, naveo je lider stranke Imon Rajan u saopštenju koje su izdali Evropski zeleni.

Jedan od glavnih kandidata Evroskih Zelenih, Bas Ajkhut govorio je o “zelenom talasu” koji se “valja” ka irskoj obali iz Holandije, gde je podrška Zelenoj levici, prema poslednjim anketama, porasla na 10,5 odsto.

Irskoj ne pripada značajan broj od 751 mandata u Evropskom parlamentu i daće 11 poslanika dok Velika Britanija zvanično ne napusti Uniju. Međutim, smanjena podrška mejnstrim partijama podiže nade među evropskim Zelenim da mogu da povećaju svoj uticaj, navodi Rojters.