fbpx
European Western Balkans
Evropa

Podrška irskoj Stranci zelenih porasla na EU izborima

Evropski parlament; Foto: Evropska unija

DABLIN – Podrška irskoj Stranci zelenih porasla je na evropskim i lokalnim izborima i očekuje se da zauzme svoja prva mesta u Evropskom parlamentu posle 20 godina i ostvari najbolje rezultate u oblasnim i gradskim većima, pokazuju ankete.

Zeleni su osvojili tri od 13 mogućih mesta u Evropskom parlamentu i povećali broj glasova na lokalnom nivou na 9 odsto u odnosu na manje od 2 odsto pre pet godina, pokazuju rezultati ankete koju je sprovela agencija RED C za irsku nacionalnu televiziju i tv stanicu TG4.

Takav rezultat, ukoliko bude ponovljen na parlamentarnim izborima, omogućio bi Zelenima da uđu u trku za formiranje vlade, prenosi Rojters.

“Rezultati ankete veoma su ohrabrujući za Zelene”, naveo je lider stranke Imon Rajan u saopštenju koje su izdali Evropski zeleni.

Jedan od glavnih kandidata Evroskih Zelenih, Bas Ajkhut govorio je o “zelenom talasu” koji se “valja” ka irskoj obali iz Holandije, gde je podrška Zelenoj levici, prema poslednjim anketama, porasla na 10,5 odsto.

Irskoj ne pripada značajan broj od 751 mandata u Evropskom parlamentu i daće 11 poslanika dok Velika Britanija zvanično ne napusti Uniju. Međutim, smanjena podrška mejnstrim partijama podiže nade među evropskim Zelenim da mogu da povećaju svoj uticaj, navodi Rojters.

Povezani članci

Politiko: Gužva među kandidatima za narednog Predsednika Evropske komisije

EWB

Evropski izbori u Francuskoj: Pada podrška Makronu, raste Le Pen

EWB

EU pripremljena i za Bregzit bez sporazuma

EWB