fbpx
European Western Balkans
Politika

Podrška Mogerini ubrzanju puta Srbije ka EU

Aleksandar Vučić i Federika Mogerini; Foto: Evropska komisija

BRISEL – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle sastanka sa Federikom Mogerini, da je šefica EU diplomatije dala snažnu podršku za ubrzanje EU puta Srbije.

“Složili smo se da su stabilnost i mir najvažniji za Srbiju i za Evropsku uniju”, rekao je Vučić novinarima.

On je pomenuo i još neke teme o kojima se razgovaralo.

”Razgovarali o ispunjavanju obaveze iz poglavalja 23 i 24( vladavina prava), o tome koja će nova poglavlja biti otvorena, ali i o onome što je, čini mi se, i najvažnije, a to je kako ćemo svi zajedno na Zapadnom Balkanu da nastavimo svoj EU put i međusobnu saradnju”.

Vučić je dodao da očekuje da svi u regionu shvate da se od povratka u prošlost i života u prošlosti gubi mnogo dragocenog vremena potrebnog za izgradnju drugačije i bolje budućnosti.

Upitan za izjave EU zvaničnika da postoji ”pozitivan momentum”, koji treba iskoristiti kada su evrointegracije Srbije i regiona u pitanju, predsednik Srbije kaže da se nada da je to prilika za ceo region.

Kada je Srbija u pitanju, Vučić kaže da očekuje ubrzano otvranje novih poglavlja.

”Ja nemam nikakvih iluzija. Za nas ostaje ključno pitanje da sačuvamo mir i stabilnost, pre svega mir u BiH i da vidimo šta ćemo sa KiM. Poglavlje 35. se provlači i kroz mnoga druga poglavlja i neće biti zatvoreno do onoga što mi zovemo normalizacija odnosa Beogarda i Prištine, a ovde kažu – Srbije i Kosova. To je pretežak zadatak za jednu glavu, za nekoliko ljudi. U tome mora da učestvuje ceo naš narod i zato imamo i unutrašnji dijalog”, kostatovao je predsednik Vučić.

Kada je unutrašnji dijalog o Kosovu u pitanju, Vučić kaže da je zadovoljan time što je čuo na dva dosadašnja skupa različite stavove i što je neke stvari mogao da nauči.

”Da smo imali te pameti i to radili pre 10- 12 godina možda bi neke stvari sada izgledale drugačije. Tako da, jesmo optimisti, a moramo da znamo da nas najteže stvari tek čekaju”, zaključio je Vučić.

Vučić je u izjavi novinarima naglasio i da su on i Mogerini razgovarali o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, koji će se, istakao je, nastaviti svakako pod pokroviteljstvom EU, u Brisleu ili negde drugde.

“Da razgovarali smo o tome…Da li će biti ovde u Briselu ili drugom mestu, ali svakako pod pokroviteljstvom Evropske unije. Dakle, biće ili Mogerini ili Ejnhorst, ali, uvek pod okriljem EU”, rekao je srpski predsednik posle razgovora s Mogerini u sedištu Evropske komisije.

Posle bilaterale sa šeficom EU diplomatije, predsednik Vučić imaće bilateralni sastanak sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom i učestvovati na sastanku Severnoatlantskog saveta u sedištu NATO u Briselu.

Povezani članci

Varhelji odgovorio na pismo evropskih poslanika: Pažljivo pratimo situaciju u Srbiji

EWB

Poslanička grupa u EP osudila povezivanje opozicionih političara u Srbiji sa kriminalnim grupama

EWB

Manco: Želimo Srbiju u EU, ključno zadržati opredeljenost

EWB