fbpx
European Western Balkans
Evropa

Podrška ostanku Škotske – kao nezavisne države – u EU

EDINBURG – U pismu Evropske stranke zelenih, koje je potpisalo 50 političara, navodi se da bi nezavisna Škotska bila i više nego dobrodošla da ostane u Evropskoj uniji ukoliko na referendumu izglasa nezavisnost od Britanije.

Grupa političara, uglavnom iz Zelene partije, rekla je da bi pomogla kako bi tranzicija do punog članstva Škotske u EU bila “brza i uredna koliko je to moguće”.

Pismo upućeno škotskom parlamentu potpisalo je 26 poslanika Evropskog parlamenta, kao i članovi parlamenata država kao što su Nemačka, Irska, Grčka, Španija i Belgija.

“Pitanje škotske ustavne budućnosti i vaše veze sa Britanijom i EU trebalo bi da odluči narod Škotske. Nije na nama da kažemo gde pripada Škotska ili kojim putem će ići. Ukoliko bi Škotska postala nezavisna zemlja i zatražila da zadrži svoje članstvo u EU, nudimo potpunu podršku da prelaz bude brz i uredan koliko je to moguće”, navode ministri.

Podrška ministara mogla bi da bude viđena kao pojačanje za referendum o nezavisnosti koji planira premijerka Škotske Nikola Stardžen, ocenjuje Gardijan.

Škotska nacionalna partija pažljiva je u tome da referendum ne plasira kao povratak Briselu, s obzirom na to da je i među Škotima prisutna doza evroskepticizma, navodi lindonski list.

Ovog meseca, Španija je saopštila da neće iskoristiti veto ukoliko Škotska odluči da se pridruži EU i tako je otklonjena ključna prepreka škotskom članstvu u EU.

Član Zelene partije, Ros Grir, rekao je da postoji ogromna podrška širom Evrope za evropsku budućnost Škotske, ali da je to jedino moguće ukoliko Škotska postane nezavisna, prenosi Gardijan.

Povezani članci

Kongres evropskih socijalista: Da li je moguće preokrenuti negativni izborni trend?

EWB

Tusk kritikuje Poljsku zbog neprimanja izbeglica

EWB

Glasanje o deklaraciji o budućnosti EU-VB u nedelju, Španija protiv zbog Gibraltara

EWB