fbpx
European Western Balkans
Politika

Podrška proširenju na zvaničnom otvaranju hrvatskog predsedavanja EU

Zajednička sednica Evropske komisije i Vlade Hrvatske; Foto: Twitter / VladaRH

ZAGREB – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da će Komisija raditi na novoj metodologiji proširenja i predstaviti je u prvoj polovini godine, ali da to ne treba da spreči otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, koje su ispunile uslove za ovaj korak.

Fon der Lajen je ovo izjavila u prestonici Hrvatske, prilikom formalnog početka hrvatskog predsedavanja Savetom EU, koje traje od januara do juna.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković podsetio je da će samit EU-Zapadni Balkan biti održan početkom maja u Zagrebu.

“Želimo da uvedemo novu dinamiku i, ako je moguće, deblokiramo situaciju koja se tiče otvaranja pregovora o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom”, ocenio je Plenković.

Među drugim prioritetima hrvatskog predsedavanje je usvajanje višegodišnjeg finansijskog okvira za godine 2021-2027. Hrvatska će raditi na postizanju kompromisa između država članica o ovom pitanju, rekao je Plenković.

Još jedan cilj EU u skorijoj budućnosti je postizanje dogovora o Zelenoj agendi, što je istakla predsedncia Fon der Lajen.

Ona je izjavila da je prvo predsedavanje Hrvatske veliki dan za tu zemlju, kao i za Evropsku komisiju, jer će se poklopiti sa prvih 100 dana njenog rada.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je juče da je dobro što zemlja iz našeg regiona predsedava Savetom EU, dodajući da je to pod uslovom da svi zajedno pokušamo da tražimo zajedničke interese koji bi bili u cilju evropskih integracija i rešavanja problema u regionu.

Povezani članci

Opozicija diskutovala sa poslanicima Evropskog parlamenta: Srbija ima mnoge probleme

EWB

Sednica Skupštine sutra, poslanici Saveza za Srbiju nastavljaju bojkot

EWB

Svilanović: Pitanje granice između Srbije i BiH rešivo

EWB