fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

Podsticanje konkurencije u Srbiji prioritet EU

Jadranka Joksimović i Johanes Han; Foto: Evropska unija

BRISEL – Najveći deo sredstava obezbeđenih za Srbiju u okviru finansijskog sporazuma IPA 2016 biće izdvojen za podsticanje konkurencije i podršku malim i srednjim preduzećima u Srbiji.

Prva tranša sredstava sporazuma koji je potpisan u Briselu ove nedelje iznosi 95,1 milion evra od ukupno 166,4 miliona. Ovaj deo sredstava će realizovati Delegacija EU u Srbiji u ime Republike Srbije.

Za podsticanje konkurencije u Srbiji biće izdvojeno 48,7 miliona evra i ova oblast će biti jedan od značajnih prioriteta, pa su te svrhe po prvi put izdvojena ovako značajna sredstva EU u okviru jednog finansijskog sporazuma.

Deo sredstava biće izdvojen za projekte usmerene na podršku malim i srednjim preduzećima, što podrazumeva pružanje savetodavnih usluga za unapređenje efikasnosti.

Dodatni program za podsticanje konkurentnosti i zapošljavanja na lokalnom nivou, vredan 25 miliona evra, biće usmeren na podršku najmanjim preduzećima poput porodičnih ili novoosnovanih preduzeća. Ovaj program treba da podstakne razvoj ideja i inicijativa u privatnom sektoru i otvaranje radnih mesta na lokalnom nivou.

Program pod nazivom Instrument za podršku evropskim integracijama vredan 35,8 miliona evra biće namenjen pružanju podrške Srbiji u ključnim oblastima povezanim za pristupanjem EU. Prednosti ovog programa će osetiti preko 40 institucija korisnika i milioni građana u oblastima poput rodne ravnopravnosti, integracije Roma, podrške interno raseljenima, sektorima saobraćaja i životne okoline, kao i unapređenja statističkog izveštavanja u Srbiji.

Podrška interno raseljenim licima i društvena inkluzija na lokalnom nivou ostaje u centru pažnje sredstava EU. Cilj je pružanje besplatne pravne pomoći interno raseljenima u oko 2000 sudskih postupaka.

Sredstva EU će biti iskorišćena i za unapređenje efikasnosti elektroenergetskog sistema u Srbiji u skladu sa zahtevima EU u oblasti energetske politike. To će za građane značiti veću stabilnost u snabdevanju električnom energijom, između ostalog i smanjenje broja prekida u snabdevanju električnom energijom.

Kada je u pitanju unapređenje bezbednosti u drumskom saobraćaju, biće sproveden projekat za povećanje obima razmene podataka između zdravstvenih ustanova, saobraćajne policije i Agencije za bezbednost saobraćaja u cilju unapređenja efikasnosti sistema i spasavanja života.

Dodatna pomoć će biti pružena Statističkom zavodu Republike Srbije kako bi ova institucija dostigla oko 90 odsto usklađenosti sa standardima Eurostata u oblastima poput nacionalnih računa, poslovne statistike i harmonizacije prikupljanja statističkih podataka u sektoru poljoprivrede.

Unapređenje kvaliteta života ljudi sa invaliditetom jeste jedan od važnih ciljeva za čije ostvarivanje će u okviru ovog programa biti izdvojeno 3,5 miliona evra. U opštinama širom Srbije će biti izvedeni radovi na poboljšanju pristupa javnim objektima za lica sa invaliditetom poput sudova, škola, gradskih skupština.

EU je izdvojila još dva miliona evra za završetak rekonstrukcije Golubačke tvrđave zahvaljujući kojoj će turistička ponuda Tvrđave biti poboljšana i otvorena nova radna mesta za lokalno stanovništvo.

Deo sredstava EU biće izdvojen i za podršku usvajanju Strategije za upravljanje populacijom pasa lutalica.

Povezani članci

Joksimović i Negre o finansiranju infrastrukturnih projekata

EWB

Negre: Srbija jedan od lidera u privlačenju stranih direktnih investicija u ovom regionu

EWB

Bečki ekonomski forum: Ekonomija treba da upravlja politikom Zapadnog Balkana

Emina Muminović