fbpx
European Western Balkans
Pregovori

Poglavlje 23 “koštalo” Srbiju otvaranja još jednog poglavlja

BRISEL – Odluka da Srbija danas u Briselu otvori dva umesto tri nova poglavlja zasnovana je na stavu dela zemalja članica, koje smatraju da Srbija ne radi dovoljno kada je reč o ispunjavanju, na prvom mestu, Akcionog plana za poglavlje 23.

Zemlje članice ovom odlukom želele su da podrže evrointegracioni napredak Srbije, ali i da ukažu da se ”može bolje”, posebno u oblasti reforme pravosuđa i antikorupcijske politike u zemlji.

”Odluka da se u decembru otvore poglavlja 6 i 30, ali ne i 33, zasnovana je na stavu dela zemalja članica, koje smatraju da Srbija ne radi dovoljno kada je reč o ispunjavanju, na prvom mestu, Akcionog plana za poglavlje 23”, kažu diplomatski izvori Tanjuga u Briselu.

Zemlje članice, među kojima su Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Hrvatska i Švedska, su ovakav stav zauzele posle rednovnog izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava.

Izveštaj, u koji je Tanjug imao uvid, navodi da Srbija u oblasti reforme pravosuđa zaostaje u uspostavljanju ”efikasnog, transprentnog i celoj državi rasprostarnjenog sitema za procesuranje slučajeva”.

Navodi se da su kašnjenja i dalje prisutna u usvajanju strategije tužilaštva, kao i u aktivnostima usmerenim na poboljšanje rezultata rada srpskog Tužilaštva za ratne zločine.

Kao ”ozbiljno kašnjenje” od strane Srbije Evropska komisija u svom dokumentu navodi usvajanje Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, kao i Zakona o finansiranju političkih partija.

Isti dokument navodi i kašnjenje u usvajanju Zakona o pravima i slobodama nacionalnih manjina, kao i Zakona o rodnoj ravnopravnosti, Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći i Zakona o zaštiti podataka.

Kada je reč o poglavlju 24, izveštaj Evropske komisije u koji je imao uvid, navodi da Srbija mora da pojača napore u oblasti finansijskih istraga, mera usmerenih protiv pranja novca i zapleni imovine.

Kada je sloboda izražavanja i medija u pitanu, izveštaj Komisije navodi da se Srbija ”i dalje suočava sa ozbiljnim izazovima” u toj oblasti.

U Briselu naglašavaju da su celokupan porces i dinamika pristupnih pregovora Srbije uslovljeni prvenstveno napretkom u oblasti poglavlja 23 i 24 i poglavlja 35 koje se odnosi na noprmalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Povezani članci

Backović: Dobro se sprovodi Akcioni plan za poglavlje 23

EWB

Miščević: Nadam se otvaranju četiri poglavlja u junu

EWB

Fabrici: Liderska uloga Srbije u regionu za EU integracije

EWB