fbpx
European Western Balkans
Pregovori

Poledica: Ove godine otvaranje još dva poglavlja – 14 i 21

Miodrag Poledica; Foto: Medija centar Beograd

BEOGRAD – Srbija bi ove godine mogla da otvori još dva pregovaračka poglavlja u procesu evrointegracija i to iz oblasti saobraćaja – 14 i 21.

Ovo je danas rekao državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodrag Poledica, objasnivši da se poglavlje 14 odnosi na transportnu politiku, a 21 na transevropske transportne mreže.

On je za Tanjug rekao, a povodom završetka tvining projekta o jačanju administativnih kapaciteta transportnog sektora u Ministarstvu i nadležnim institucijama, da je vrednost projekta bila 1,75 miliona evra i da je finansiran kroz pretpristupne programe EU IPA 2013. uz sufinansiranje Srbije.

Poledica je rekao da je Srbija kroz taj projekat mogla da usaglasi svoje zakonodavstvo sa iskustvima Evrope i to na primerima poput Francuske, Finske i Litvanije.

“Njihovi eksperti su nam pomogli, kroz izradu smernica za novu transportnu strategiju. Jedan aspekt je bio posvećen bezbednosti železničkog saobraćaja i tu smo dostigli novi kvalitet kroz poseban sistem za bezbednost”, rekao je on u Klubu poslanika.

Poledica objašnjava i da “tvining” znači i bratimljenje sa zemljama koje su članice EU i da je cilj Srbije da se što više približi kroz zakonodavni i strateški okvir EU i u toj oblasti.

“Ovaj tvining projekat nam je pomogao da imamo što bolju pregovaračku platformu za poglavlja za koja smo nadležni u našem ministarstvu, a to su 14 – transportna politika i 21 – transevropske transportne mreže, kroz ovaj naš tvining projekat su uočene određene slabosti našeg zakonodavnog okvira i mesta koje moramo da poboljšamo. Uradili smo te okvire i nove propise i nama će sada biti lakše u pregovaračkom procesu”, naveo je Poledica.

To je prvi projekat koji je ugovoren u okviru decentralizovanog sistema upravljanja projektima koji se finansiraju iz IPA donatorskih sredstava.

Kroz pet komponenti projekta službenici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i relevantnih transportnih institucija su uz pomoć kolega iz administracija zemalja članica EU: Francuske, Finske i Litvanije izradili strateški okvir za razvijanje transportnog sistema u Srbiji i alat za efikasno praćenje implementacije strategije u skladu sa standardima EU.

Takođe, uveden je sistem za upravljanje bezbednošću u železničkom saobraćaju (SMS) odnosno sistem za verifikaciju SMS u skladu sa zahtevima i standardima EU, ali i sistem znanja i veština u obavljanju zadataka koji proizilaze iz usaglašavanja nacionalnog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU u oblasti transporta.

Povezani članci

Svilanović: Ulazak Crne Gore u EU bio bi odličan za Srbiju

EWB

Osma sednica POSP 13. i 14. juna u Strazburu

EWB

Han: Mnogo posla pred državama Zapadnog Balkana; uticaj Kine zabrinjavajuć

EWB