fbpx
European Western Balkans
Region

Policijska saradnja u regionu podignuta na viši nivo

Photo: pixabay

BEČ – Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju, sporazuma „nalik na Primski“, kao i odgovarajućeg sporazuma o sprovođenju, zemlje Zapadnog Balkana i članice EU danas su se u Beču dogovorile o podizanju saradnje na nivo „Primskog sporazuma“.

Primski sporazum se tiče direktnog pristupa policijskim podacima, za krivično gonjenje, što uključuje i DNK, kao i otiske prstiju.

Sporazum iz Prima su najpre 2005. potpisale Austrija, zemlje Beneluksa, Nemačka, Francuska i Španija, a od 2017. on je integrisan u pravni okvir EU.

Reguliše prekograničnu saradnju i razmenu informacija u cilju borbe protiv terorizma i prekograničnog kriminala.

„Danas smo odlučili da podignemo saradnju sa Zapadnim Balkanom na primski nivo. To je ogroman korak u borbi protiv organizovanog kriminala, trgovine ljudima i ekstremizma, kao i terorizma u srednjoj i jugoistočnoj Evropi“, ocenio je predsedavajući Saveta EU za unutrašnje poslove, ministar unutrašnjih poslova Austrije Herbert Kikl.

Podizanjem policijske saradnje na Primski nivo preduzet je odlučujući korak za više bezbednosti i stabilnosti u regionu, dodao je on.

Prema njegovim rečima cilj austrijskog predsedavanja EU u oblasti bezbednosti je rad na jačanju evropskog bezbednosnog saveza koji bi bio otporan na krize i koji bi bio spremna za budućnost.

„To zahteva pojačanju saradnju sa relevantnim partnerima na Balkanu, ali i u Africi“, naglasio je on.

Povezani članci

[BSF] Hunkos: Promocija demokratije među ključnim ciljevima EU na Zapadnom Balkanu

EWB

Erjavec: Pitanje granica na Zapadnom Balkanu je teško rešiti do 2025.

EWB

Kosovo da formira proevropsku vladu i nastavi dijalog

EWB