fbpx
European Western Balkans
Politika

Zvaničnici iz regiona o predlogu nove EU metodologije

Zastava Evropske unije; Foto: Pixabay

REGION – Evropska komisija juče je predstavila predlog metodologije pridruživanja zemalja kandidata Evropskoj uniji. Evo šta o tome kažu zvaničnici iz regiona.

Nikola Dimitrov, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije

“Nova metodologija doprinosi jačanju političke dimenzije, ali donosi i više dinamike, predvidljivost i kredibilitet procesa. Verujem da će obnovljeni pristup doneti dvostruku pobedu u narednim nedeljama: otvaranje pregovora u okvirima usavršenog pristupnog procesa. […] Više beneficija za reformatore i više sankcija za one koje idu nazad, a sve to zasnovano na kredibilnoj objektivnoj oceni o napretku predstavlja korak napred. Krajnje je vreme da se u regionu pokrene zdrava reformska konkurencija”, napisao je Dimitrov na Fejsbuku.

Edi Rama, premijer Albanije

“Nova metodologija sadrži neke dobre argumente, ali čitav proces mora da postane predvidljiviji i pravedniji za sve”, rekao je Rama za albanski Top Channel. Upitan o tome kada očekuje datum za početak pregovora, Rama je odgovorio: “Sve sam već rekao i već sam dovoljno razočaran”.

Željko Komšić, predsedavajući Predsedništva BiH

“Pozdravljam jasnu perspektivu članstva zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji i usvajanje nove metodologije za koju se iz Evropske unije tvrdi da ponovo vraća verodostojnu perspektivu članstva. U tome smislu, ohrabrujući su pozivi i insistiranja na poštovanju vladavine prava. Takođe, važno je i sprovođenje evropskih standarda u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu. Nadam se da će nova metodologija ubrzati primenu evropskih standarda u Bosni i Hercegovini”, prenosi Slobodna Bosna.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

“Moje lične simpatije, kao predsednika, su na strani nove metodologije i zahvalan sam državama članicama EU koje su to želele. Želim da izrazim zadovoljstvo i napornim radom Evropske komisije, i njegovim ličnim [Oliver Varhelji], kao i onim što sada možemo da vidimo u okviru nove metodologije”, prenosi RTS.

Povezani članci

Završen konsultativni proces povodom izmene Akcionog plana za Poglavlje 23

EWB

[BSF] EU i SAD podržavaju proces evropskih integracija regiona

EWB

Vučić sa ambasadorima Kvinte i EU: Za 36 sati biće poznati stavovi izneti tokom sastanka

EWB