fbpx
European Western Balkans
Politika

Zvaničnici iz regiona o predlogu nove EU metodologije

Zastava Evropske unije; Foto: Pixabay

REGION – Evropska komisija juče je predstavila predlog metodologije pridruživanja zemalja kandidata Evropskoj uniji. Evo šta o tome kažu zvaničnici iz regiona.

Nikola Dimitrov, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije

“Nova metodologija doprinosi jačanju političke dimenzije, ali donosi i više dinamike, predvidljivost i kredibilitet procesa. Verujem da će obnovljeni pristup doneti dvostruku pobedu u narednim nedeljama: otvaranje pregovora u okvirima usavršenog pristupnog procesa. […] Više beneficija za reformatore i više sankcija za one koje idu nazad, a sve to zasnovano na kredibilnoj objektivnoj oceni o napretku predstavlja korak napred. Krajnje je vreme da se u regionu pokrene zdrava reformska konkurencija”, napisao je Dimitrov na Fejsbuku.

Edi Rama, premijer Albanije

“Nova metodologija sadrži neke dobre argumente, ali čitav proces mora da postane predvidljiviji i pravedniji za sve”, rekao je Rama za albanski Top Channel. Upitan o tome kada očekuje datum za početak pregovora, Rama je odgovorio: “Sve sam već rekao i već sam dovoljno razočaran”.

Željko Komšić, predsedavajući Predsedništva BiH

“Pozdravljam jasnu perspektivu članstva zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji i usvajanje nove metodologije za koju se iz Evropske unije tvrdi da ponovo vraća verodostojnu perspektivu članstva. U tome smislu, ohrabrujući su pozivi i insistiranja na poštovanju vladavine prava. Takođe, važno je i sprovođenje evropskih standarda u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu. Nadam se da će nova metodologija ubrzati primenu evropskih standarda u Bosni i Hercegovini”, prenosi Slobodna Bosna.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

“Moje lične simpatije, kao predsednika, su na strani nove metodologije i zahvalan sam državama članicama EU koje su to želele. Želim da izrazim zadovoljstvo i napornim radom Evropske komisije, i njegovim ličnim [Oliver Varhelji], kao i onim što sada možemo da vidimo u okviru nove metodologije”, prenosi RTS.

Povezani članci

Plenković: Krajnji cilj pregovora mora biti pristupanje zemalja Zapadnog Balkana

Tanjug

Finsko predsedavanje će nastaviti da radi na evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana

EWB

Strategija proširenja je prilika, na Srbiji je da je iskoristi

EWB