fbpx
European Western Balkans
Društvo

Politički lideri i stručnjaci iz regiona ove nedelje na konferenciji u Prespi

Potpisivanje Prespanskog sporazuma 2018; Foto: Tanjug / AP Photo / Yorgos Karahalis

OHIRD / PRESPA – Predsednici, premijeri, zvaničnici i stručnjaci sa Zapadnog Balkana i iz Evropske unije okupiće se ove nedelje na Dijalogu prespanskog foruma (Prespa Forum Dialogue), koji organizuje Vlada Severne Makedonije.

Konferencija, pod nazivom “Zapadni Balkan: Nedostajući deo slagalice za upotpunjavanje Evrope” održava se 1. i 2. jula u regionu Ohrida i Prespe.

Na zvaničnom otvaranju konferencije u četvrtak posle podne prisustvovaće premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, bivši premijer Grčke Aleksis Cipras, bivša visoka predstavnica EU Federika Mogerini (preko video veze) i bivši komesar za susedstvo i proširenje Johanes Han, glavni kreatori Prespanskog sporazuma iz 2018.

Otvaranju konferencije prethodiće sastanak ministara spoljnih poslova, uključujući ministra Bujara Osmanija iz Severne Makedonije, ministra Nikolu Selakovića iz Srbije i ministarku Oltu Džačku iz Albanija.

Među brojnim događajima civilnog društva biće i diskusija o tome kako Zapadni Balkan može biti uključen i doprineti tekućoj Konferenciji o budućnosti Evrope, uz učešće predstavnika organizacija civilnog društva, zajedno sa evropskom poslanicom Tanjom Fajon i generalnom direktorkom za Evropu i Centralnu Aziju u Evropska služba za spoljne poslove Angelina Ajhorst.

U petak, 2. jula, održaće se plenarna sednica na visokom nivou „Resetovanje sinergije EU-SAD prema Zapadnom Balkanu“, na kojoj će učestvovati predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, predsednik Crne Gore Milo Đukanović i predsednik Slovenije Borut Pahor, kao i vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja Stejt departmenta Filip Riker.

Ovaj panel pratiće i diskusija premijera regiona – premijerke Srbije Ane Brnabić, premijera Albanije Edija Rame, premijera Kosova Aljbina Kurtija i Zorana Tegeltije, predsedavajućeg Saveta ministara Bosne i Hercegovine.

Kako se navodi u saopštenju, Dijalog prespanskog foruma je platforma koju je kreirala Vlada Severne Makedonije kako bi se zemljama, liderima, organizacijama i građanima omogućilo da izgrade dugoročne odnose i ojačaju partnerstva. Cilj mu je da inspiriše i promoviše dobrosusedske odnose i saradnju.

Povezani članci

Zloupotreba pandemije u tablodima: Opozicija gora od korone

EWB

BCBP: Dve trećine građana smatra da političari ne rade u interesu građana

EWB

Istraživanje: Rusija koristi teritorijalni revizionizam za destabilizaciju centralne i istočne Evrope

EWB