fbpx
European Western Balkans
Evropa

Politiko: Gužva među kandidatima za narednog Predsednika Evropske komisije

Evropski parlament u Strazburu; Foto: Evropska unija

BRISEL – Nijedna od evropskih partija neće osvojiti više od 30% glasova na narednim izborima za Evropski parlament, dok je malo verovatno da će dve od njih zajednički nadmašiti 50%, tvrdi Politiko (POLITICO).

Ovo otvara prostor za daleko veći broj kandidata za predsednika Evropske komisije, predvodnike manjih partija za koje se pretpostavlja da će imati visok koalicioni potencijal, kakva je ALDE (Savez liberala i demokrata za Evropu).

Predsednika Evropske komisije nominuje Evropski savet, koji se sastoji od predsednika država i vlada članica EU. Međutim, prema osnivačkim ugovorima, on mora da “uzme u obzir” rezultate izbora za Evropski parlament, nakon čega sam Parlament izglasava predloženog kandidata.

Pred izbore 2014. uvedena je praksa da svaka evropska partija istakne svog “vodećeg kandidata” (Spitzenkandidat), a Evropski savet bi trebalo da nominuje vodećeg kandidata one partije koja pobedi ili oformi pobedničku koaliciju. Na taj način je izabran sadašnji Predsednik EK Žan Klod Junker, koga je predložila Evropska narodna partija (EPP).

Svoju kandidaturu za vodećeg kandidata pomenute partije juče je proglasio Manfred Veber, nemački političar i član Hrišćansko-socijalne unije. Kao druge potencijalne kandidate EPP-a, koja u istraživanjima javnog mnjenja trenutno vodi, Politiko navodi nemačke ministre Petera Altmajera i Ursulu fon der Lejen, bivše premijere Finske Aleksandra Štuba, odnosno Irske Endu Kenija, kao i trenutnog predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija i glavnog pregovarača EU za Bregzit Mišela Barnijea.

Partija koja će prema prognozama završiti na trećem ili čak nižem mestu, ali koja za saveznika ima Predsednika Francuske Emanuela Makrona i, kako je već pomenuto, veliku verovatnoću da bude deo vladajuće koalicije, jeste ALDE.

Spitzenkandidat liberala biće poznat tek narednog februara, ali Politiko najviše šanse daje Margreti Vestager, evropskoj komesarki za konkurenciju. Pominju se još i premijeri Holandije i Luksemburga, Mark Rute i Gzavije Betel, šef liberala u EP Gaj Verhofštat i nekolicina evropskih komesara.

Progresivni savez socijalista i demokrata jeste, u skladu sa opštim evropskim trendom, partija u opadanju, podseća Politiko. Kao potencijalni kandidat socijalista, koji trenutno čine deo velike koalicije sa EPP, pominje se Frans Timermans, trenutni potpredsednik EK iz Holandije.

Na kraju, Pokret za Evropu nacija i slobode, suprotno od socijalista, beleži rastući trend. Kao njihov kandidat pominje se Mateo Salvini, trenutno ministar unutrašnjih poslova Italije i jedan od vodećih desnih populista. Cilj njegovog učešća, zbog nedostatka koalicionog potencijala, pre bio bi davanje zamajca istomišljenicima u EU nego dolazak na funkciju Predsednika Komisije.

Povezani članci

EK: Fon der Lajen razgovarala sa Brnabić o slobodi medija u Srbiji

EWB

Beograd može da ima koristi od Bregzita

EWB

Verhofštat predložio savez, Makron odbio

EWB