fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Politiko: Medijska borba Zapada i Rusije u Srbiji

Mediji; Foto: Evropska unija

BRISEL – Zapad se bori sa Rusijom u bici za uticaj na Balkanu. Iako se Evropska unija ponovo posvetila regionu, poslednja promena dolazi od strane Britanije,piše Politiko (POLITICO).

Bi-Bi-Si (BBC) je skoro ponovo pustio u rad servis na srpskom jeziku nakon sedam godina pauze, što Politiko vidi kao potez protiv pro-ruskih medija “koji pumpaju lažne vesti”.

“Medijsko tržište i opšta situacija postala je mnogo teža u Srbiji. Smatramo da postoji potreba za onim što nudi Bi-Bi-Si svugde – tačno i uravnoteženo izveštavanje”, rekao je Artiom Lis, regionalni urednik Bi-Bi-Si za Evropu.

Navodi se i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jasno istakao da je strateški cilj Srbije Evropska unija, međutim, on i dalje održava vrlo bliske veze sa Rusijom. “Dok pozitivno govori o pristupanju Srbije EU, on i mnogi njegovi ministri takođe koriste zapaljivu retoriku protiv Zapada i hvale Moskvu”, ističe se.

Takođe se navodi da je da je procenat ruskih investicija u Srbiji znatno manji od evropskih, kao i da prema studiji koju je CEAS uradio postoji više od 100 organizacija u Srbiji koje održavaju prijateljske veze sa Moskvom.

Primećen je i drastičan pad medijskih sloboda u Srbiji, ali i da je vlada u više navrata napadala kritičke medije, nazivajući ih “lažovima”. Istaknuto je i da je “čak i u vreme Slobodana Miloševića bilo oštrih i nezavisnih medija”.

Nezavisni mediji su preživeli diktaturu ali neće uspeti da prežive demokratiju. Otvorena je sezona lova na nezavisna mišljenja, kaže Snježana Milivojević, profesorka novinarstva za Politiko.

Stevan Dojčinović, glavni i odgovorni urednik KRIK-a, kaže da većina lažnih vesti dolazi od glavnih medija i vlade, kao i od Rusije.

Sa druge strane, Vučićeva savetnica za odnose sa medijima, Suzana Vasiljević smatra da su se mnoge medijske organizacije odredile kao nezavisne ali da su već neko vreme vođene od strane dugogodišnjih političkih protivnika predsednika.

“Oni sada koriste medijski uticaj kako bi napadali sadašnju vladu i državnu politiku”, kaže Vasiljević za Politiko.

Takođe se navodi i da je Vučić vrlo jasno istakao da nije oduševljen povratkom Bi-Bi-Sija.

“Otvaranje Bi-Bi-Sija u Srbiji… Sve je to u redu, Srbija je slobodna zemlja. Ali Srbi treba da shvate da to neće biti objektivne informacije, već one koje su u interesu Ujedinjenog Kraljevstva”, rekao je Vučić, piše Politiko.

Povezani članci

Danas: EU nemoćna da kazni Kosovo zbog uvođenja carina

EWB

Stanje demokratije u Srbiji: Nastavljene zabrinjavajuće tendencije i u 2022. godini

EWB

Otvoreno pismo Federiki Mogerini organizacija iz Srbije i sa Kosova protiv podele Kosova

EWB