Politiko ocenjivao Mogerini: “Trojka” za rad na Balkanu

Federika Mogerini; Foto: Evropska unija

BRISEL – Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini stigla je do polovine mandata, a portal Politiko je ocenio njen rad u više sfera – od globalne strategije do Balkana za koji je, kao i za Siriju, dobila “trojku”.

Najslabije je ocenjena za ono što je postigla na Balkanu i u Siriji, navodi taj portal dodajući da je rezultate skeniralo 20 stručnjaka, akademika, ministara, kao i članova tima Mogerini.

Njen posao na Balkanu je ocenjen kao “umereno težak”, a za obavljeno je dobila ocenu “tri plus” uz opasku da je ostavila utisak nekoga ko se oko tog regiona nije dovoljno trudio.

“Iako je izrazila strahovanje da Rusija i Turska pretvaraju Balkan u šahovsku tablu, uložila je ograničen napor da direktno sarađuje sa liderima regiona sve do kraja 2016. godine, do kada je taj zadatak ostavila u rukama komesara Johanesa Hana”, navodi Politiko.

Kako tvrdi, dok je njena prethodnica Ketrin Ešton “cedila” neku vrstu napretka rešavajuci “manje prepirke” karakteristične za odnose u regionu od 2009. do 2014. godine, Mogerinijeva je optužena za nedovoljno zalaganje.

“Stvar je otišla tako daleko da su je poslanici iz nacionalističkih stranaka izviždali tokom poslednje posete. Na toj trodnevnoj turneji koja je obuhvatila šest nacija na Balkanu, ona je dokazala i da zna da se nespretno izražava kada je rekla da ”na svetu ne postoji nijedna druga sila koja je toliko dobrog donela zapadnom Balkanu od Evropske unije”, navodi Politiko.

Njena izjava, navodi portal, naišla je na osude zbog ocena da je baš Evropa devedesetih igrala ulogu “posmatrača”, dok su se narodi “klali” na njenom pragu, prenosi B92.

Mogerinijeva je rekla da je upravljanje odnosima EU i Balkana “timski rad” i da će biti pozitivni samo ako nacionalne vlade budu sarađivale.

“Lično sam insistirala na tome da privučem kolektivnu pažnju Evropske unije ka regionu. Bila sam srećna što je Balkan dospeo na agendu Evropskog saveta prošlog meseca. To je nivo posvećenosti koji nam je potreban”, rekla je Mogerinijeva.

Mogerinijeva je loše ocenjena i kada je u pitanju Sirija, gde je dobila čistu trojku.

“Za Mogerinijevu ulog ne može biti veći. Konflikt u Siriji će verovatno biti definišuća kriza njenog mandata. Ako uspe da doprinese napretku ka rešenju, ili cak uspe da dovede Moskvu i Vašington na zajedničku poziciju, biće zapamćena kao veliki evropski diplomata. Ukoliko ne uspe, Sirija će ionako biti ono po čemu će je pamtiti”, predviđa Politiko.