fbpx
European Western Balkans
Politika

Politiko: Opet je u modi da se brine o Balkanu

Protest studenata u Beogradu, april 2017; Foto: Tanjug/Milutin Marković

BEOGRAD / BRISEL  – Danas je na veb portalu briselskog političkog nedeljnika Politiko (POLITICO) osvanuo je članak koji ukazuje da se Balkan ponovo vratio u fokus evropskih lidera, te da nakon perioda mira „poznata mešavina političke nestabilnosti, teritorijalnih sporova i etničkog rivalstva preti da ponovo probudi nemirni region“.

„Ako ih ostavimo same – Bosnu i Hercegovinu, Republiku Srpsku, Makedoniju, Albaniju i ostale države – imaćemo opet rat“, Žan Klod Junker rekao je potpredsedniku SAD Majku Pensu, prošlog meseca – piše Politiko.

Politiko upozorava da u Srbiji raste otpor prema premijeru Vučiću i da svake večeri na hiljade mladih ljudi izlazi na ulice Beograda i drugih srpskih gradova kako bi protestom izrazili nezadovoljstvo, što bi moglo da stvori veliku glavobolju Evropskoj uniji, kao i da bi protesti mogli da dostignu svoj vrhunac 25. aprila na godišnjicu rušenja objekata u Savamali.

Politiko primećuje da je OEBS izrazio sumnje u finansiranje kampanje i medijsku zastupljenost kandidata pre izbora, ali njihov konačni zaključak može da se očekuje tek za nekoliko nedelja.

Međutim, Vučić je za Politiko izjavio da su protesti proizvod „lične mržnje“ prema njemu. Iako se, kako piše Politiko, situacija u Srbiji malo popravila – nezaposlenost je pala na 13%, Srbi se uglavnom žale da su im mnoga mala zadovoljstva uskraćena, te da je Srbija i dalje jedna od najsiromašnijih država Evrope.

„Kako je prioritet posvećen stabilnosti naspram demokratiji, balkanski moćnik je postao još jači, manje odgovoran a više prezriv prema demokratskim standardima“, napisao je Milan Nič – viši saradnik u nemačkom DGAP u svojoj analizi o regionu, prenosi Politiko.

Povezani članci

Evropski parlament izglasao rezoluciju Tonina Picule, usvojen amandman o preispitivanju EU u fondova u Srbiji

EWB

Hojt Ji: SAD ostaju na Balkanu, budućnost regiona na Zapadu

EWB

Brnabić, Rama: Zapadni Balkan da se posveti stabilnosti i napretku

EWB