fbpx
European Western Balkans
Evropa

Politiko: Timermans dobio podršku da se kandiduje za predsednika EK

Frans Timermans; Foto: Evropska komisija

BRISEL – Prvi potperedsednik Evropske komisije, Holanđanin Frans Timermans, dobio je podršku nemačkih socijaldemokrata za kandidaturu za naslednika Žan Klod Junkera na izborima za Evropski parlament 2019. godine, piše “Politiko”.

Partija evropskih socijalista (PES), čija je članica i Timermansova Laburistička partija, otvorena je za kandidature do 18. oktobra, kada će se sprovesti izbori za vodećeg kandidata (Spitzenkandidat), koga će ta partija predložiti za novog predsednika Evropske komisije.

Timermans još uvek nije ozvaničio kandidaturu. Međutim,”Poltiko” je imao uvid u pismo koje je predsednica nemačke Socijaldemokratske partije Andrea Nales poslala čelniku Partije evropskih socijalista Sergeju Staniševu.

“Uverena sam da Frans Timermans ujedinjuje i jača našu evropsku partijsku porodicu i da će nas dovesti do dobrog zajedničkog rezultata na izborima za Evropski parlament sledeće godine”, stoji u pismu poslatom 5. oktobra.

Kako navodi list, vrlo je verovatno da će, posle podrške jedne od najvećih evropskih partija levog centra, uslediti podrške i drugih članica PES-a.

Timermans bi, na ovaj način, postao protivkandidat Marošu Šefčoviču, još jednom potpredsedniku trenutne komisije, koji se, za sada jedini, zvanično kandidovao za Spitzenkandidat-a evropskih socijalista.

Povezani članci

Evropska komisija objavila prvi izveštaj o stanju vladavine prava u zemljama članicama

EWB

Junker: Makron signal nade za Evropu

EWB

Korbin: Mora se ići s pregovorima o izlasku iz EU

EWB