fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Politiko: Varhelji “žmuri” kada govori o Srbiji zbog bliskih veza Srbije i Mađarske

Oliver Varhelji i Viktor Orban; Foto: Twitter/zoltanspox

BRISEL – Kada govori o Srbiji, evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji spreman je da “zažmuri” zbog bliskih veza Srbije i Mađarske u energetskom sektoru, navodi se u oceni komesara u štampanom izdanju briselskog portala Politiko.

Diplomate iz Brisela su za ovaj list ocenile da Varhelji više mari za interese Mađarske nego Evropske unije u celini.

Varheljiju se zamera i to što je bio previše blag prema Sofiji i bugarskom vetu na pokretanje pregovora o pristupanju sa Severnom Makedonijom.

“Neke diplomate optužuju Varheljija da je previše mekan prema Sofiji, ali većina kaže da je glavni problem taj što Evropska narodna partija (EPP) nije bila dovoljno oštra prema bugarskom lideru Bojku Borisovu”, navodi Politiko.

List je ipak među uspehe komesara za proširenje naveo vidljivost u trenutku kada je Evropska komisija predložila Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkana od 3,3 milijarde evra, ali i pokretanje nove metodologije, iako kako su naveli, postoji spor među diplomatama koliko je Varhelji za to zaslužan.

“Za njega se smatra da je vrlo aktivan, što priznaju čak i njegovi mnogi kritičari”, navodi se u tekstu.

Politiko zaključuje da će se Varheljiju na kraju suditi prema tome da li će se potencijalne nove zemlje članice EU, uključujući zemlje koje već vode pregovore poput Srbije i Crne Gore, približiti EU dok traje njegov mandat.

Evropski komesar za proširenje dobio je ocenu tri, dok je Politiko ocenio i ostale članove Evropske komisije koju predvodi Ursula fon der Lajen.

Povezani članci

Dačić najavio proširenje članstva RIK-a sledeće nedelje, rok bio 17. novembar

EWB

Brnabić: Srbija uputila notu HR zbog strožih mera

EWB

Zapadni Balkan u koalicionom sporazumu nove nemačke vlade

EWB