fbpx
European Western Balkans
Politika

Politiko: Volfgang Išinger koristio dijalog Beograda i Prištine za sklapanje konsultantskih ugovora

Volfgang Išinger; Foto: Munich Security Conference

BRISEL – Časopis Politiko danas je na naslovnoj strani objavio tekst o mogućim sukobima interesa diplomate Volfganga Išingera, koji od 2008. uz podršku nemačke vlade predsedava Minhenskom bezbednosnom konferencijom. Kako prenosi ovaj list, Išinger je koristio Konferenciju kao platformu za sklapanje ugovora svoje konsultantske firme “Agora stratedži grup”, a jedan od klijenata postala je i Vlada Kosova.

Članak počinje podsećanjem na sastanak lidera Zapadnog Balkana sa evropskim i američkim diplomatama na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji u februaru 2020, što je predstavljao prvi zvanični susret predsednika Aleksandra Vučića i premijera Aljbina Kurtija.

Politiko navodi da je Išinger imao “privatni poslovni interes” da sastanak bude uspešan, jer je Vlada Kosova bila klijent firme “Agora stratedži grup”, koju je nemački diplomata osnovao 2015. godine.

U tekstu se tvrdi da svi klijenti “Agore” dele vezu sa Minhenskom bezbednosnom konferencijom (MBK), te da je Išinger koristio događaje u okviru Konferencije da predstavlja usluge firme potencijalnim klijentima.

Kao primer se navodi sastanak koji je MBK organizovala u Minsku u jesen 2018, kada je, kako stoji u tekstu, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko “felrtovao sa zapadom”. Pored diskusije sa samim Lukašenkom, Išinger je takođe bio domaćin sastanka o tenzijama između Srbije i Kosova, na kojem su prisustvovali premijerka Srbije Ana Brnabić i tadašnji predsednik Kosova Hašim Tači.

“U to vreme, Agora je pokušala da regrutuje Vladu Kosova kao klijenta, kaže osoba upoznata sa situacijom”, stoji u tekstu.

Navodi se da je Kosovo nekoliko nedelja kasnije potpisalo konsultantski ugovor.

Problem je u tome što nemačka vlada delimično finansira i pruža političku podršku Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, te se konsultantske aktivnosti Volfganga Išingera, koje ne uključuju samo Kosovo, već i zemlje kao što su Katar i Gruzija, mogu protumačiti kao mešanje javnog i privatnog interesa.

Išinger je, inače, 2007. godine predstavljao zemlje Evropske unije u posredovanju dijaloga Beograda i Prištine kao deo takozvane “trojke” zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama i Rusijom.

Povezani članci

Fon Kramon: Vlada Kosova odlučila da radi tvrdoglavo, dijalog neće funkcionisati bez kompromisa

EWB

Đilas na Samitu Socijaldemokrata: Narod u Srbiji nije zaboravio na evropski put i evropske vrednosti

EWB

Poslanici složno: Trajni mir i stabilni dogovor Kosova i Srbije

EWB