fbpx
European Western Balkans
Evropa

Poljska: Eventualne sankcije zbog migranata – ilegalne

Vitold Vaščikovski; Foto: Evropska komisija

VARŠAVA / BRISEL – Poljska je danas osudila kao “ilegalnu” najavu eventualnih sankcija Evropske unije protiv Varšave, zbog odbijanja da prihvati tražioce azila.

“Većina tih ljudi nisu izbeglice, već migranti, koji su stigli u Evropu ilegalno i ne žele da budu smešteni u Poljskoj, to bi moralo da bude učinjeno silom”, rekao je poljski ministar inostranih poslova Vitold Vaščikovski.

Neimenovani izvori iz Brisela su izjavili Rojtersu da će Evropska komisija pokrenuti danas proceduru protiv tri istočne članice Evropske unije zbog odbijanja da prihvate tražioce azila.

EK bi u sredu na redovnom sastanku trebalo da postigne dogovor o slanju takozvanih pisama sa zvaničnim upozorenjem Varšavi i Budimpešti, rekla su Rojtersu trojica diplomata i zvaničnici EU, dok su druga dva neimenovana zvaničnika rekla da se na listi nalazi i Prag. Pisma su prvi korak u takozvanoj prekršajnoj proceduri, koju EK može da pokrene protiv država članica koje ne poštuju svoje obaveze.

Vaščikovski je, međutim, rekao da Poljska nije izložena takvom riziku.

“Nećemo reagovati, nećemo im (Komisiji) objašnjavati da je to ilegalno. Ne možete povezati premeštanje, ili prisilno naseljavanje, sa bilo kakvom evropskom politikom.

EK je u četvrtak iznela upozorenje da bi mogla da sankcioniše države članice koje ne poštuju pravila o kvotama EU za tražioce azila na taj način štoće pokrenuti prekršajne postupke protiv njih već sledeće nedelje.

Kako je prošle nedelje naveo sajt Euractiv, veoma je verovatno da će se sankcije posebno odnositi na zemlje Višegradske četvorke, koju čine Poljska, Mađarska, Slovačka i Češka.

Upozorenje, objavljeno 6. juna, usledilo je nakon što je Češka saopštila da neće primiti više migranata, navodeći kao razlog zabrinutost zbog bezbednosti.

Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos rekao je da bi sankcije ubrzo mogle da budu objavljene.

“Mi ćemo precizirati naš stav otvaranjem prekršajnih postupaka protiv država članica koje nikoga nisu preraspodelile ili nisu obećale nikakva mesta za skoro godinu dana od kako smo odlučili da uradimo to zajedno”, rekao je Avramopulos.

Nekoliko država istočne i centralne Evrope se žestoko protivi sistemu raspodele oko 160.000 migranata među državama članicama koji je osmišljen da bi se smanjio pritisak na Grčku i Italiju.

Evropska komisija u više navrata pozivala države članice EU da poštuju sistem raspodele migranata.

Ministri EU usvojili su 22. septembra 2015. godine plan za raspodelu 120.000 izbeglica širom 28 država članica tog bloka, uprkos žestokom protivljenju zemalja Višegradske grupe.

Prošlog meseca, Evropska komisija odredila je junski rok za Poljsku i Mađarsku da počnu da prihvataju deo deo izbeglica koji im sledi po planu.

Pored zemlja Višegradske četvorke, ostale zemlje istočne Evrope prihvatile su skroman broj migranata prema planu za njihovu preraspodelu, ali Euractiv podseća da sami migranti ne žele da se nasele u zemljama sa niskim prihodima.

Povezani članci

Merkel: Ne treba nam selektivna solidarnost u EU

EWB

Lideri EU 27 usvojili Deklaraciju jedinstva i solidarnosti u Sibiu

EWB

EK: Referendum u Kataloniji nije legalan

EWB