fbpx
European Western Balkans
Politika

Poljska inicirala neformalni dokument o proširenju na Zapadni Balkan

Evropski savet, Foto: Evropska unija

BRISEL – Proširenje na Zapadni Balkan trebalo bi da ostane verodostojno i ne treba da postoji “plan B” za region, stoji u neformalnom dokumentu iniciranom od strane Poljske, saznaje Radio Slobodna Evropa.

Autor takozvanog “non-pejpera” je država domaćin ovogodišnjeg samita u okviru Berlinskog procesa, koji će se održati u Poznanju. Dokument je podržao još 13 država, uglavnom iz centralne i istočne Evrope, prenosi Al Jazeera Balkan.

Kako se navodi u dokumentu, Savet EU trebalo bi da “prepozna da je politika proširenja najuspešniji instrument za promovisanje standarda i vrednosti Evropske unije” na sastanku 18. juna.

EU bi takođe trebalo da podrži jasno definisanu perspektivu članstva, koja je mobilišuća snaga za sprovođenje izazovnih reformi i rešavanje preostalih bilateralnih sporova u regionu.

Glavni cilj “non-pejpera” bio je da ohrabri EU da otvori pregovore o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Međutim, ova odluka će, izgleda, morati da sačeka do septembra, pošto je nemački parlament juče propustio da podrži taj potez.

Otvaranje pregovora o pristupanju bio bi važan motivacioni faktor za region, i doprineo njegovoj otpornosti na štetne uticaje, osiguravajući da će EU ostati najvažniji igrač za regionalnu transformaciju.

Konsenzus o ovoj temi, kako se čini, biće mnogo teže postići.

Povezani članci

Mekalister danas sa predstavnicima vlade i opozicije

EWB

Vučić sa ambasadorima Kvinte i EU: Za 36 sati biće poznati stavovi izneti tokom sastanka

EWB

Skrozza: EU samo da ne odmaže u borbi za slobodu medija

EWB