fbpx
European Western Balkans
Društvo

[Tour d’Europe] Poljska pristupanjem EU nije izgubila nacionalni identitet

BEOGRAD – Pre nego što je pristupila Evropskoj uniji, Poljska se plašila da će izgubiti svoj nacionalni identitet, što se nije desilo, te taj strah sa kojima se suočava svaka država koja treba da pristupi Uniji, nije opravdan, rečeno je danas na drugoj u nizu diskusiji u okviru projekta Tour dEurope, koji u saradnji sa Fondacijom Fridrih Ebert organizuju Centar savremene politike i European Western Balkans.

Dominika Gmerek, potpredsednica organizacije Global.Lab iz Poljske dala je uvid u proces evropskih integracija Poljske, ali i stanje u Poljskoj nakon parlamentarnih izbora 2015. godine.

„Većina političkih partija koje su ušle u parlament su izuzetno oprezne što se tiče EU, u pogledu prava koja članice prenose na EU, stoga one ne podržavaju ideju sve bliže i tešnje povezane Unije“, objašnjava Gmerek i dodaje da Poljaci generalno nisu protiv Unije i da smatraju da im je ona neophodna.

Što se tiče migrantske krize, Poljska je često kritikovana od strane EU zbog toga što neće da učestvuje u kvotama za prihvat migranata koje su dogovorene u EU.

„Pre izbora Poljska je odlučila da prihvati 6.000 migranata ali su ksenofobični komentari uoči izbora doprineli tome da  iskoriste strah Poljaka i odluče da ne prihvate taj broj migranata“, kaže Gmerek.

O odnosima sa Nemačkom, Gmerek kaže da su se u tamošnjim medijima pojavljivale vesti u kojima je Nemačka predstavljena kao država koja vodi EU i naređuje Poljskoj šta treba da radi, te ona smatra da iako je takav narativ prisutan, neće se ponoviti slučaj poput Bregzita.

„Ne verujem da će Poljska istupiti iz EU, poput Velike Britanije, iako ne postoji volja za čvršćim povezivanjem unutar nje“, smatra Gmerek.

Na pitanje kako region Zapadnog Balkana izgleda iz perspektive Poljske, Gmerek smatra da je region izuzetno bitan i da ima podršku Poljske u pogledu evropskih integracija.

„U Poljskoj ne postoji dovoljno informacija o Zapadnom Balkanu, ali region u svakom slučaju ima podršku Poljske“, ističe ona i dodaje da nije pitanje da li će region postati deo Unije već da je pitanje kada će to postati.

Komentarišući kako neke države daju više prioritet u procesu integracija pitanjima koja se tiču vladavine prava, ili usaglašavanja spoljne politike, Gmerek objašnjava da su ona izuzetno važna ali i da je Poljska skoncentrisana na bilateralne odnose između država koje su u procesu pregovora.

„Teško je reći na koje se sve oblasti Poljska koncentriše ali su to definitivno vladavina prava i institucionalne reforme. Bitno je istaći da Poljska smatra da se bilateralni odnosi sa susedima moraju rešiti pre nego što država stupi u Uniju“ ističe Gremek.

Što se tiče Višegradske grupe koju čine Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska, ona se često uzima kao primer dobre saradnje. Da je to stvarno primer dobre saradnje, potvrđuje i Gmerek, ali i dodaje da je ona bila važna ranijih godina.

„Saradnja je bila od izuzetne važnosti tokom devedesetih godina, i pre pristupanja grupe EU, ona je omogućila veću vidljivost“, smatra ona.

Na pitanje kolika je bila podrška pristupanju EU Gmerek objašnjava da je podrška bila izuzetno visoka.

„Sve veće političke partije bile su proevropske i postojao je veliki optimizam što se tiče pristupanja“, kaže Gmerek i dodaje da je taj procenat kroz godine opao, što pravda nacionalnim ponosom.

Međutim, Poljaci su 2004. godine bili uplašeni da će izgubiti nacionalni identitet pristupanjem Uniji, što se naravno nije dogodilo, zaključuje ona.

Tour d’Europe predstavlja seriju interaktivnih diskusija sa eminentnim gostima iz zemalja članica EU, pre svega predstavnicima civilnog društva i novinarima, na kojima se sa studentima i mladim profesionalcima iz Srbije razgovara o pogledu iz ovih zemalja na Evropsku uniju, njeno proširenje i evropsku perspektivu Srbije. Diskusije će biti organizovane svakoga meseca do kraja godine, dok će govornici dolaziti iz raznih zemalja članica EU.

Povezani članci

Žigmanov: Počele pripreme za formiranje Saveta za saradnju sa civilnim društvom

EWB

Palmer: Posle pobede nad virusom, brzi povratak građanskim slobodama

EWB

Danas predstavljena Nova spoljnopolitička inicijativa

EWB