fbpx
European Western Balkans
Politika

Ponovo aktiviran Budžetski fond za nacionalne manjine

Ana Brnabić; Foto: Tanjug / Rade Prelić

BEOGRAD – Danas je u Beogradu održana sednica Saveta za nacionalne manjine kojom je predsedavala Ana Brnabić, ministarka državne uprave i lokalne samouprave.

Sastanku su prisustvovali predstavnici nacionalnih saveta nacionalnih manjina, predstavnici ministarstava spoljnih poslova, pravde, kulture i informisanja, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Kancelarije za ljudska i manjinska prava i Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama.

„Izuzetno je važno što je na današnjoj sednici, nakon 15 godina, aktiviran Budžetski fond za nacionalne manjine, sa budžetskog razdela Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Osim redovnih sredstava koje Saveti nacionalnih manjina već dobijaju od Kancelarije za ljudska i manjinska prava, opredeljena su i dodatna sredstva u iznosu od 1.800.000 dinara namenjena finansiranju projekata iz oblasti kulture, informisanja, obrazovanja i službene upotrebe jezika i pisma nacionalnih manjina u Srbiji“, izjavila je ministarka Brnabić.

Sednica je održana u konstruktivnoj atmosferi i uz aktivno učešće svih prisutnih predstavnika nacionalnih manjina, a „važno je naglasiti da je postignut dogovor o načinu izveštavanja o implementaciji Akcionog plana”.

“Za sutra je zakazana obuka namenjena Savetima nacionalnih manjina na temu projekata koje finansira EU u organizaciji Kancelarije za Evropske integracije“, izjavila je ministarka Brnabić po završetku Sednice kojom je predsedavala.

Predsednik mađarskog nacionalnog saveta, Jene Hajnal rekao je da nacionalni saveti izražavaju zadovoljstvo i zahvalnost ustupcima učinjenim u cilju njihove inkluzije u praćenju ostvarivanja aktivnosti iz manjinskog akcionog plana, kao i spremnost Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Kancelarije za ljudska i manjinska prava da izmenom metodologije po ovom pitanju stvore partnerski odnos sa nacionalnim savetima.

Na sednici su razmatrana najznačajnija pitanja za unapređenje prava nacionalnih manjina. Članovima Saveta predstavljeni su prvi i drugi Izveštaj o sprovođenju Akcionog plana za manjine, sprovedene i planirane aktivnosti državnih organa, kao i zakonska rešenja na čijim se izmenama i dopunama trenutno radi.

Povezani članci

Joksimović: Srbija ove nedelje otvara poglavlje 9 u pregovorima sa EU

EWB

Fabrici: Parlament glavno mesto za partijski dijalog

Agencije

Do 1. septembra radni dokument o izbornim uslovima

EWB