fbpx
European Western Balkans
Region

Popov: Srbija se prema Makedoniji ponaša “suprotno zdravom razumu”

Aleksandar Popov; Foto: Centar za regionalizam

NOVI SAD – Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je odnos Srbije prema sporazumu između Makedonije i Grčke kao “suprotan zdravom razumu”, prenosi Beta.

“Srbiji kao susednoj zemlji trebalo da bude u interesu da imamo stabilne odnose u regionu, a sigurno je da je postizanje sporazuma izmedju Grčke i Makedonije jedan značajan korak u tom pravcu”, izjavio je Popov za ovu novinsku agenciju

“Setimo se da je samo pre godinu i po dana Makedonija bila na ivici gradjanskog rata. Ponašanje Srbije je kontra zdravom razumu, jer bi Srbija trebalo da se raduje normalizaciji odnosa u regionu”, naglasio je on.

On je podsetio na zahlađenje odnosa između Srbije i Makedonije otkad je Zoran Zaev postao premijer, smenivši Nikolu Gruevskog, sa kojim je Srpska napredna stranka imala veoma dobre odnose.

Srbija nije čestitala Makedoniji na postizanju sporazuma sa Grčkom, a takođe je u jednom trenutku bez objašnjenja povukla čitavo diplomatsko osoblje iz te zemlje, istakao je Popov.

On je takođe negativno ocenio činjenicu da je za ambasadora Srbije u toj zemlji postavljen Rade Bulatović, bivši šef srpskih tajnih službi.

Stiče se utisak da Srbija deluje obaveštajno u Makedoniji a ne u svrhe izgradnje dobrih diplomatskih odnosa, objasnio je Popov.

Ukoliko sporazum prođe na referendumu 30. septembra, ovaj uspeh baciće na marginu bilo kakav sporazum Vučića i Tačija, ponovio je Popov ocenu koju je pre nekoliko dana u svom tekstu dao i Željko Pantelić.

“Dosad je Vučić važio za šampiona mira na ovim prostorima u nekim medjunarodnim centrima i organizacijama, a sada bi ta titula pripala Zaevu”, rekao je Popov za Betu.

Povezani članci

Nemačka i Kosovo razgovarali o viznoj liberalizaciji

EWB

Pendarovski: Evroatlantska orijentacija je vlastiti izbor, a ne rezultat deobe interesa

EWB

Bugajski: Srbija možda promeni stav prema NATO nakon ulaska Crne Gore

EWB