fbpx
European Western Balkans
Politika

Popović: Ekološki standardi u Srbiji se ne poštuju, strah građana opravdan

Mirko Popović; Foto: EWB

BEOGRAD – „Mi vladavinu prava u oblasti životne sredine nemamo,  imamo samo jednu sistemsku, razobručenu i razmahnitalu korupciju na svim poljima, uz sve ređe časne izuzetke u javnoj upravi koji pošteno rade svoj posao“, izjavio je Mirko Popović iz RERI-ja u novom izdanju emisije EWB SCREENING.

Prema njegovim rečima otvaranje klastera koji se tiče životne sredine jeste politička odluka država članica, koja predstavlja „buster dozu“ nedemokratskom režimu pred izbore.

„Nezamislivo mi je da EU nije svesna da je to na neki način podrška jednom režimu koji je nedemokratski i prilično koruptivan i ta dva problema se izuzetno i direktno manifestuju u politici životne sredine. Ako bismo pogledali šta su postignuća u ovoj oblasti, mislim da su ona poražavajuća“, rekao je Popović.

On je izjavio da očekuje nakon otvaranja klastera mnogo veću kontrolu i monitoring EU sredstava koja se koriste za unapređenje životne sredine, jer Evropska unija troši prilično velika sredstva svojih poreskih obveznika za unapređenje ove oblasti u Srbiji.

„Ono što je najmanje što očekujem jeste da se unapredi način na koji se kontroliše protok tog novca i šta se sa tim novcem ovde dešava, šta se zaista konkretno menja, koja je uloga recimo, vrlo važno, koja je uloga različitih konsultanta koji pružaju različite konsultantske usluge u pripremi različitih strateških dokumenata? Šta radi ministarstvo? Šta rade ti konsultanti? Kakvi su ti tokovi novca? Zašto su procesi donošenja odluka za važne strateške dokumente koje finansira EU netransparentni?“, izjavio je on.

Govoreći o Rio Tintu, Popović je ocenio da se ekološki standardi u Srbiji ne poštuju dodajući da je strah građana od bilo kog projekta opravdan.

„U Srbiji se ekološki standardi ne poštuju. Njih prvo ne poštuje država, država ne sprovodi zakon kako bi primorala velike zagađivače da se pridržavaju ekoloških standarda. Imamo Bor, imamo Zijin u Boru, imamo železaru Smederevo, vidimo u poslednje dve godine vreme kako se gradi fabrika guma Ling Long, kako se tamo grade legalni objekti bez građevinskih dozvola, kako se tamo grade objekti bez odgovarajuće procene uticaja. Dakle to „ukoliko se poštuju“ za Srbiju ne može važiti, jer se u Srbiji ekološki standardi ne poštuju“, rekao je Mirko Popović.

Na pitanje da li pitanja vezana za iskopavanje litijuma mogu da generišu evropskepticizam on je dodao da Evropska unija ne može da naredi ili ne naredi Srbiji da eksploatiše neki mineralni resurs, bio to ugalj ili litijum.

Prema njegovim rečima Evropska unija nije kriva zato što u Srbija nije u stanju da dogovri šta su njeni razvojni prioriteti, a u situaciji kada nedemokratska i korumpirana vlast zatvara sve moguće prolaze ka institucionalnom dijalogu, logično je da ljudi izlaze na ulice.

“Evropska unija može da postavi neka druga ograničenja, ali Srbija je suverena da upravlja svojim mineralnim resursima. Prebacivati odgovornost za ono što se dešava u Srbiji na EU je zamena teza i jako je loše. EU ima standarde u oblasti životne sredine koje bi trebalo dosledno da se primenjuju u Srbiji. Zato što su bolji nego naši i zato što daju neke rezultate“, rekao je Mirko Popović.

Govoreći o energetici, Popović je ocenio da država koja ne radi na ubrzanoj diverzifikaciji izvora za proizvodnju energije sa snažnim akcentom na obnovljive izvore, može sebe zakopati u prošlost.

“Srbija može zakopati sebe u prošlost to ne bi bilo prvi put, a što se tiče uglja, ta odluka ne samo da može Srbiju da unazadi, ona je ekonomski društveno opasna jer prosto razdvaja nas od vrlo jasnih trendova u svetu kad je u pitanju upotreba obnovljivih izvora energije i kada je u pitanju upotreba uglja”, izjavio je Popović.

Na pitanje kako komentariše izjave predsednika Srbije koji često u poslednje vreme postavlja pitanje ko će platiti ukoliko Srbija ne bude koristila ugalj, Popović je podsetio na obaveze Srbije koja je potpisala Zelenu agendu za Zapadni Balkan, a prema kojoj bi obnovljivi izvori trebalo da dominiraju nad korišćenjem uglja.

“Moguće da predsednik nije obavešten da je 2020. potpisana Zelena agenda za Zapadni Balkan, moguće da nije čitao, da nije svestan na šta se Srbija obavezala, moguće da nije čitao Ugovor o osnivanju energetske zajednice, pa te stvari ne zna i verovatno ne zna i to da ugalj nije najjeftiniji resurs za proizvodnju električne energije, moguće da je propustio tu informaciju da su obnovljivi izvori energije odavno pretekli ugalj u tom takmičenju”, zaključio je Popović.

Povezani članci

Frojdenštajn: Neutralnost neće pomoći Srbiji na putu ka EU

EWB

Regionalna saradnja organizacija civilnog društva važna za veći fokus na vladavinu u procesu EU integracija

EWB

Lideri EU pozdravljaju dogovor Srbije i Kosova postignut u Ohridu

EWB