fbpx
European Western Balkans
Politika

Pored ispunjavanja merila Srbija i dalje na crvenom spisku zabrane putovanja u EU

Lufthanza je jedna od najvećih avio-kompanija u svetu; Foto: Džulijan Hochgesang za Unsplash

BRISEL – Srbija je, iako ispunjava osnovno merilo Evropske unije za ulazak građana trećih država u uslovima epidemije koronavirusa, i dalje je na “crvenom spisku” država čiji državljani zbog epidemije ne mogu bez karantina ili testa putovati u Evropsku uniju, prenosi N1. 

Komitet ambasadora stalnih predstavnika članica EU (COREPER) odlučio je da se propisi o ulasku stranaca ne menjaju, tako da je ovakav režim i za državljane Srbije ostaje nepromenjen.

COREPER je prihvatio zaključak stručnjaka Evropske komisije da ne treba menjati režim ulaska stranih državljana u EU, iako je Srbija ispunila osnovno merilo Unije – državljani neke zemlje mogu bez ograničenja ući u EU, ako je u njihovoj zemlji broj zaraženih koronavirusom manji od 16 na 100 hiljada stanovnika.

U Evropsku Uniju bez ograničenja mogu putovati samo državljani Australije, Kanade, Gruzije, Japana, Novog Zelanda, Ruande, Južne Koreje, Tajlanda, Tunisa, Urugvaja, kao i Kine, pod uslovom da ona odobri slobodno putovanje državljana zemalja EU na svoju teritoriju.

Povezani članci

Ustavni amandmani danas idu u Venecijansku komisiju, ukinut “zlatni glas”

EWB

Biber: Nosilac dijaloga da bude EU

EWB

Čak 81 odsto protiv priznanja Kosova u zamenu za EU

EWB