fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Mišljenja

Porodica evropskih naroda na prekretnici

Aksel Ditman; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

* Autor teksta je Aksel Ditman, ambasador SR Nemačke u Srbiji. Tekst je objavljen u dnevnom listu Danas povodom Dana Evrope. 

Prvo želim da istaknem da je ishod izbora u Francuskoj veoma značajan, pozitivan signal. Ljudi su glasali za jaku Evropu i Francuska i Nemačka će se i nadalje za to zalagati.

Najnovije globalne promene, jasnije nego ikad ranije, pokazuju da Evropa treba da uzme svoju sudbinu u svoje ruke. Polazište za to je dobro, bez obzira na sva previranja. Evropska unija je jedinstven i značajan projekat koji čini dvadeset sedam država članica, dvadeset četiri jezika i više od 500 miliona potrošača.

Na samom početku tog projekta stoji iskrena želja za mirom, stabilnošću i ekonomskim prosperitetom u Evropi i ta ideja je urodila plodom. Evropska unija je najveće unutrašnje tržište i veliko tržište za zapošljavanje koje omogućuje slobodno kretanje radnika i koje mladima pruža ogromne mogućnosti da studiraju u drugim zemljama članicama.

Bez obzira na sve kulturne razlike u toj raznolikosti prilika u zemljama članicama, Evropska unija ima zajednički sistem vrednosti koje deli i poštuje, kao što su dostojanstvo čoveka, demokratija, ravnopravnost, vladavina prava i poštovanje ljudskih prava.

Porodica evropskih naroda se posle referenduma u Velikoj Britaniji nalazi na prekretnici, što signalizuje da je potreban sveobuhvatni dijalog 27 država članica o kritičnim pitanjima. Činjenica jeste da izazove s kojima se suočava Evropska unija, kao što su unutrašnje reforme, migrantska kriza i terorizam, ne može da reši nijedna zemlja članica sama. Populisti igraju se strahovima ljudi, bez pružanja solidnih argumenata ili konstruktivnih rešenja. A zapravo, konstruktivna rešenja se mogu naći jedino u ujedinjenoj i jakoj Evropskoj uniji. Iz tih razloga je Nemačka nadalje posvećena procesu proširenja i kontinuiranom, dinamičnom dijalogu.

Nakon što je Srbija donela stratešku odluku da radi na tome da postane članica Evropske unije, ona je preduzela važne korake u tom pravcu. U suštini, proces proširenja je prilika da se pokrene duboka transformacija u cilju stvaranja moderne i prosperitetne države, pravosuđa i ekonomije.

Evropska unija je ogromno tržište i pravni sistem, ali ujedno i zajednica vrednosti. Srbija preuzima te vrednosti, sprovodeći reforme za svoje dobro i za dobro svojih građana, ne radi zahteva iz Brisela. Evropska unija je tu da pruži finansijsku i tehničku podršku kao i da da smernice za dalji razvoj.

Evropska unija bila je i jeste nadalje najveći donator Srbije i uveliko podržava reformski put Srbije. Nemačka je od 2000. godine odobrila 1,6 milijardi evra finansijske podrške za razvoj Srbije u oblasti vladavine prava, javne uprave i obrazovanja. Samim tim, Nemačka je najveći bilateralni donator.

Srbija je do sada otvorila osam poglavlja. Među njima su ključna poglavlja koja se odnose na vladavinu prava, poglavlje 23 i 24. Važnije od otvaranja sledećih poglavlja je sprovođenje reformi. Akcioni planovi koji su razrađeni za poglavlja 23 i 24 treba da budu realizovani. Od njihove implementacije zavisi istinska transformacija srpskog društva, a pravi korisnici tog procesa su građani Srbije. Važno je da se nastavi dijalog sa Prištinom. Ne sme se izostaviti iz vida zbog čega je pokrenut taj proces i šta je već postignuto. Suština ovog dijaloga jeste da se normalizuju odnosi na način da građani – kako Srbi tako i Kosovari – žive u boljim uslovima.

Povezani članci

[VIDEO] Grubješić: Samo je Turska otvarala dva po dva poglavlja

EWB

Srbija juče nije otvorila klaster 1 u pregovorima sa EU, izjave premijerke i ministarke neprecizne

EWB

Fizinger: Srbija i Crna Gora mogu da ispune zadatke do 2025.

EWB