fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Poruke iz Albaha: Vučić i Tači traže podršku za svoje rešenje

Tači, Han, Kurc i Vučić; Foto: Predsednik RS

ALBAH – Na današnjoj konferenciji za štampu, održanoj nakon sinoćnog panela i prethodnog sastanka sa kancelarom Austrije Sebastijanom Kurcom, predsednici Srbije i Kosova, zajedno sa kolegama iz Austrije i Slovenije, kao i komesarom za proširenje Johanesom Hanom, sumirali su poruke poslate na ovogodišnjem forumu u Albahu.

“Moramo da rešimo problem sa Albancima u korist oba naroda i celog regiona. Srbi i Albanci su dva najveća naroda u regionu. Iako sam i dalje pesimista, jer vidim mnogo problema i nisam siguran da će građani Srbije podržati dogovor, u slučaju postizanja sporazuma, rešićemo problem koji postoji više od dva veka”, rekao je Aleksandar Vučić, prenosi N1.

On je dodao da zamrznuti konflikt ne može da traje stalno i da bi jednog dana doveo do rata, što niko ne želi.

Na pitanje novinara Radija Slobodna Evropa da li je tokom susreta dvojice predsednika u petak Beču, kojem su prisustvovali austrijski kancelar Sebastian Kurz i komesar Han došlo do napretka, Vučić je rekao da ne može da kaže da li jesu ili nisu bliže mogućem dogovoru jer, prema njegovom mišljenju, ništa nije dogovoreno dok nije sve dogovoreno, i podržano od strane Evropske unije.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han istakao je da je dobro što se čulo da se radi na bilateralnom rešenju, koje ne bi imalo efekta na druga pitanja u regionu, niti koje će da bude korišćeno kao „paus papir“, već „specijalno rešenje koje bi pokrilo potrebe obe strane“.

„Vučić je uvek pesimista, što je dobro, jer onda kada imamo pozitivan događaj, mimo očekivanja, bivamo iznenađeni,“ rekao je on, prenosi KoSSev.

Kosovski predsednik je naveo da su „potpuno svesni potrebe za stabilnošću i mirom na Zapadnom Balkanu“:

„Zato želim da kažem susednim državama, članicama EU, kao i drugim državama sveta da se ne plaše potencijalnog mirovnog sporazuma između Kosova i Srbije, čak i ako takav sporazum podrazumeva korekciju granice. Ako se to dogodi, Kosovo i Srbija neće biti ni prvi, niti poslednji koji će korigovati granice radi mira i okončanja sukoba dugog jedan vek.“

Predsednik Austrije Aleksander Van der Belen je kazao da će dijalog Beograda i Prištine biti jedan od prioriteta Austrije tokom predsedavanja EU. “Uveren da treba iskoristiti postojeći trenutak za napredak u pregovorima”, dodao je on.

“Sinoć se nešto dogodilo. Imam utisak da sam prisustvovao istorijskom trenutku”, zaključio je Van der Belen, aludirajući na potencijalno uspešnu saradnju Vučića i Tačija.

 

Povezani članci

Miroslav Lajčak imenovan za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i region

EWB

Vučić i Tači u Minhenu: Male šanse za sporazum u bliskoj budućnosti

EWB

Grenel za “blisku i brzu” saradnju Beograda i Prištine

EWB