fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Poruke Nacrta Rezolucije EP: Tempo evrointegracija zavisiće od vladavine prava

Vladimir Bilčik; Foto: Twitter / VladoBilcik

BRISEL – Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik u Nacrtu Rezolucije o Srbiji izrazio je zabrinutost zbog dominacije vladajuće stranke tokom poslednjih izbora i uputio poziv vlastima u Beogradu da nastave sa reformama u oblasti vladavine prava, osnovnih prava i funkcionisanja demokratskih institucija.

Nacrt Rezolucije biće predstavljen Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET) do 10. decembra, dok će poslanici imati vremena da do 15. decembra podnesu amandamane na nacrt teksta izvestioca EP za Srbiju.

Prema predviđenoj proceduri, izvestioci iz senke imaće gotovo mesec dana do podnošenja svojih amandmana na tekst nacrta. S obzirom da ove izvestioce imenuju političke grupacije u Evropskom parlamentu, njihovi amandmani mogu imati važnu ulogu u kreiranju finalnog teksta Rezolucije koja će ići na izglasavanje u AFET, kome presedava Dejvid Mekalister.

U delu preporuka, Bilčik je istakao da Brisel očekuje konkretne rezultate dodajući da tempo evrointegracija zavisi pre svega od vladavine prava i poštovanja osnovnih prava, ali i da je normalizacija odnosa sa Kosovom jedan od ključnih uslova.

„Pozivam na aktivan i kosntruktivan angažman u dijalogu kojim upravlja EU i koji vodi Specijalni predstavnik, u potrazi za sveobuhvatnim i pravnoobavezujućim dokumentom koji će biti u skladu sa međunarodnim pravom i pozivam na punu primenu do sada postignutih sporazuma”, naveo je Bilčik.

Specijalni izvestilac EP za Srbiju istakao je da zabrinjava dominacija vladajućih stranaka, posebno u medijima, i uputio poziv vlastima da primene preporuke u izveštaju OEBS-a pre sledećeg izbornog procesa.

On je pozdravio ideju o pokretanju međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta, kao i inicijalne poteze koje su povukle vlasti u Beogradu i tamošnja parlamentarna većina, kako bi popravili izborne uslove.

Kako se navodi, potrebne je sprovesti detaljne mere koje su navedene u zaključcima interpartijskog dijaloga.

“Pozivam na nastavak međupartijskog dijaloga u koji će biti uključeni svi relevantni akteri i proevropske političke snage u Srbiji”, istakao je Bilčik.

On je izrazio žaljenje zbog odluke većeg dela opozicije da bojkotuje poslednje parlamentarne izbore u Srbiji, dodajući da je jedini način osiguravanja političke zastupljenosti sopstvenih birača putem učešća u političkim i izbornim procesima.

Kako je naglasio, od vlasti u Beogradu traži se i veći fokus na poštovanje osnovnih prava građana, ali prava manjina, ukljućujući i LGBT osobe, kao i da se pozabave strukturalnim nedostacima u obvlasti vladavine prava, funkcionisanja demokratskih institucija i javne uprave.

„Ponavljam poziv iz 2018. godine da se dođe do pravde, kada je u pitanju nezakonito rušenje privatne imovine u Beogradu”, dodao je Bilčik.

U Nacrtu se navodi da se od Srbije da obezbedni efektivnu istragu u oblastima koje izazivaju posebnu brigu, kao što su pravosuđe, sloboda izražavanja i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. Takođe, ukazuje se i na potrebu sprovođenja ustavnih reformi i jačanja nezavisnosti pravosuđa.

Vladimir Bilčik u Nacrtu Rezolucije pozdravio je usvajanje medijske strategije i pozvao na njenu primenu.

“Žalim zbog izostanka napretka kada su u pitanju medijske slobode, uvrede, uznemiravanje, pa i govor mržnje i očekujem od vlasti u Srbiji da sprovedu hitne mere kako bi garantovali slobodu izražavanja i nezavisnost medija”, naveo Bilčik.

Bilčik izrazio zabrinutost i zbog sve jače saradnje sa Kinom u oblasti bezbednosti.

„Zabrinut sam zbog rastuće zavisnosti Srbije od odbrambene opreme i tehnologija koji dolaze iz Narodne Republike Kine i nedovoljne transparentnosti u vezi sa nabavkama u sektoru bezbednosti. Zabrinutost ostaje i zbog bliske političke i vojne saradnje koju Srbija ima sa Rusijom“, naglašava Vladimkir Bilčik u nacrtu izveštaja.

On zaključio da Srbija mora postepeno da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikama EU.

Nakon usvajanja amandmana na sednici AFET-a, konačni tekst Rezolucije Evropskog parlamenta za Srbiju trebalo bi da bude usvojen na plenarnoj sednici u Strazburu u martu 2021. godine.

Povezani članci

Vučić: U ponedeljak sastanak sa Varheljijem

EWB

Dačić: Treba nam veći angažman i jača uloga EU

Tanjug

Novinari na Zapadnom Balkanu suočeni sa političkim pritiscima

Emina Muminović