fbpx
European Western Balkans
Politika

Poslanica Bundestaga: Odmah zamrznuti pregovore sa Srbijom

Plenarna sala Bundestaga; Foto: pixabay

BERLIN – „Pregovori sa Srbijom o pristupanju Evropskoj uniji moraju biti odmah zamrznuti“ poručila je poslanička u nemačkom Bundestagu iz redova Liberala (Nemačka liberalna Slobodna demokratska partija – FDP) Renata Alt. Kako prenosi Dojče vele, Alt je reagovala na stavove predsednika Aleksandra Vučića o nezavisnosti Kosova koje je istakao tokom jučerašnje inauguracije.

Govoreći u utorak pred starim sazivom Narodne skupštine tokom polaganja zakletve Vučić je između ostalog rekao da „šta god vam govorili sa Zapada, kosovo i Metohija biće veća i važnija tema“.

„Oni će vam reći da to nije tako i da Kosovo nije slično kao drugi primeri u svetu. Što više to ponavljaju, to ih više muči. Znam da ovo niko ne želi da sasluša u Srbiji, ali mi moramo da budemo spremni na kompromise“, rekao je Vučić.

Renata Alt smatra da Vučićeve reči pokazuju da on ne pridaje značaj „dugoročnoj normalizaciji odnosa sa susedom, a oštri tonovi iz Beograda dodatno su opteretili ionako napetu situaciju između dve zemlje“.

„Činjenica da Vučić istovremeno pojačava saradnju sa Kremljom i opire se sankcijama Rusiji, dijametralno je suprotna spoljnoj politici EU. Pregovori sa Srbijom o pristupanju EU sada moraju biti odmah zamrznuti“, izjavila je Alt u pisanoj izjavi koju je preneo Dojče vele.

 Ovo nije prvi put da iz nemačkog parlamenta dolaze glasovi o sankcionisanju Srbije. Tokom prošlog meseca, Bundestag je predložio da se državama kandidatima koji odbijaju da uvedu sankcije Rusiji oteža pristup fondovima Evropske unije. Iako se u dokumentu poimence ne navodi Srbija, jedino će zvanični Beograd morati da brine brigu o fondovima EU jer je Srbija jedina država kandidat sa Zapadnog Balkana koja se nije uskladila sa sankcijama Rusiji.

Pročitaj još: Predlog Bundestaga o otežavanju fondova za one neusklađene sa sankcijama biće imperativ za nemačku Vladu

Povezani članci

Crta: Mere predložene tokom dijaloga uz posredovanje evroparlamentaraca nedovoljne

EWB

Albani: Susret Merkel i Vučića za stabilniji Balkan ka EU

EWB

Brnabić: Ako bude primorana, Srbija će birati EU, a ne Rusiju

EWB