fbpx
European Western Balkans
Politika

Poslanica Evropskih zelenih Fon Kramon: Sa demokratijom u trenutnom obliku, Srbija ne može da postane članica EU

Viola fon Kramon Taubadel; Foto: Evropska unija

BRISEL – Poslanica Evropskih zelenih u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon Taubadel izjavila je, povodom jučerašnjih izbora u Srbiji, da su oni dokaz da demokratija postaje šuplja pod vlašću Aleksandra Vučića.

„Davno pre jučerašnjih izbora postalo je jasno da izbori u Srbiji ne dostižu osnovne demokratske standarde. Vladajuća stranka koristi državne resurse kao svoje; medijski pejzaž nije dozvolio pravu raspravu, uznemiravanje i zastrašivanje opozicionih političara nije omogućilo slobodne i fer izbore. Bojkot je izazvao situaciju u kojoj je pobednik bio jasan pre nego što su i izbori počeli”, izjavila je Fon Kramon Taubadel, izvestiteljka iz senke grupe Zeleni / EFA za Srbiju.

Ona je rekla da proteklih godina Evropska unija nije izražavala zabrinutost i da je dozvolila da se ovo demokratsko nazadovanje dogodi u Srbiji.

“Visoko rangirani političari iz Evropske narodne partije čak su aktivno podržavali gospodina Vučića i pohvalili su ga za njegov rad”, izjavila je Fon Kramon Taubadel, aludirajući na podršku koju je Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci uputio Donald Tusk, predsednik Evropske narodne partije u kojoj je Srbija pridruženi član.

“Aleksandar Vučić obećava da ćemo imati stabilnu zemlju u našem susedstvu. Ali stabilnost nije dovoljna: želimo da vidimo demokratsku Srbiju. Pod tim okolnostima, kada je demokratija u Srbiji u trenutnom obliku, zemlja ne može da se pridruži EU. Evropske institucije imaju priliku i obavezu da zahtevaju od Srbije da sprovede značajne reforme. Mi, članovi grupe Zeleni / EFA, znamo šta želimo: demokratsku Srbiju, koja je članica Evropske unije. Vreme je da druge stranke i institucije EU odluče kakvu Srbiju žele da vide“, zaključila je Fon Kramon.

Danas se saopštenjem povodom izbora u Srbiji oglasila i grupa Socijalista i demokrata, druga najveća poslanička grupa u Evropskom parlamentu, uz ocenu da je novi saziv Narodne skupštine Srbije “ruganje demokratiji” i poziv državama članicama EU da ne otvaraju nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom dok se dovoljan nivo demokratije ne povrati u državi.

Povezani članci

Ambasadori pri EU podržali otvaranje klastera 4 sa Srbijom

EWB

Kuburović sa delagacijom Evropskog parlamenta

EWB

Hodžaj: Primeniti sve dogovoreno i vremenski ograničiti dijalog

EWB