fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Poslanici Evropskog parlamenta i Narodne skupštine u utorak i sredu u Beogradu

Sednica Narodne skupštine; Foto: FoNet

BEOGRAD – Petnaesta sednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanju (POSP) između EU i Srbije održaće se u utorak i sredu u Beogradu u Domu Narodne skupštine. Sednicom će kopredsedavati Alesandra Moreti ispred Evropskog parlamenta i Marinika Tepić ispred Narodne skupštine Republike Srbije.

Na prvoj radnoj sesiji poslanici EP i Narodne skupštine razgovaraće o Klasteru 1 – Osnove, sa fokusom na slobodu medija, slobodu izražavanja i nasilja u društvu uključujući nasilje prema ženama. Osim toga, razgovaraće se i o osnaživanju i nadzornoj ulozi parlamenta u kontekstu evropsih integracija. U temu dnevnog reda ušla su i nedavna dešavanja i izgledi u dijalogu Beograda i Prištine, kao i usklađivanje Srbije sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije.

Ovo je druga sednica POSP-a od kako je formiran novi saziv Narodne skupštine, prvi susret bio je u Strazburu u novembru prošle godine. Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) uspostavljen je Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju koji je stupio na snagu 2013. i čine ga Delegacija Evropskog parlamenta i Delegacija Narodne skupštine. Prvi sastanak POSP-a održan je 15. novembra 2013. u Beogradu, a tada mu je, prvi i jedini put, prisustvovao i Aleksandar Vučić, u svojstvu prvog potpredsednika Vlade.

POSP se obično sastaje dva puta godišnje i ima savetodavnu ulogu. U slučaju Srbije, međutim, ovo telo se nije uvek sastajalo redovno, pre svega zbog čestih izbora i dugog perioda formiranja institucija.

Tako se POSP 2020. godine godine uopšte nije sastao, iako je ubrzo nakon izbijanja pandemije COVID-19 obezbeđena mogućnost da se ovakvi sastanci održavaju onlajn. Delegacija Narodne skupštine nije funkcionisala od marta 2020, kada je parlament raspušten, do novembra, kada je ponovo izabrana.

Povezani članci

Žiofre: Proširenje EU nema alternativu

EWB

Borelj i Varhelji: EU očekuje od Srbije da se postepeno uskladi sa sankcijama Rusiji

EWB

Janković u Briselu razgovarao sa evropskim poslanicima

EWB