fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Poslanici Evropskog parlamenta o aktuelnom političkom kontekstu u Beogradu sa poslanicima vlasti i opozicije

Bilčik i Nemec; Foto: FoNet

BEOGRAD – Delegacija Evropskog parlamenta koja u Beogradu boravi 2. i 3. juna u okviru nove runde parlamentarnog dijaloga (PDP) sastaće se u petak sa poslanicima proevropski orijentisanih opozicionih partija. Na sastanku se očekuje “razmena mišljenja o aktuelnom političkom kontekstu”.  Na sastanak su pozvane sve opozicione poslaničke grupe, ali poziv nije prihvatio “Patriotski blok” predvođen Dverima.

U Narodnoj skupštini, delegacija Evropskog parlamenta sastaće se i sa predsednikom Narodne skupštine Vladimirom Orlićem kao i predstavnicima vladajuće koalicije.

Podsećamo, u januaru ove godine u Narodnoj skupštini održan je prvi sastanak u okviru nove runde pregovora vlasti i opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta. Tom posetom počela je nova faza posredovanja EP koja podrazumeva proces olakšavanja dijaloga unutar Narodne skupštine.

Posrednički tim Evropskog parlamenta za proces parlamentarnog dijaloga u Srbiji predvode Vladimir Bilčik iz poslaničke grupe Evropske narodne partije (EPP), i Matjaž Nemec iz Progresivnog saveza socijalista i demokrata (S&D). Uz njih tu su i dvojica bivših poslanika – Knut Flekenštajn i Alojze Peterle. Bivši slovenački političar,  timu pridružuje kako bi zamenio preminulog bivšeg poslanika Eduarda Kukana, koji je učestvovao u ranijim fazama Mađustranačkog dijaloga (IPD) tokom 2020. i 2021. godine. Peterle je slovenački poliitičar, koji je bio na čelu vlade Slovenije koja je u vreme njegovog mandata, 1991. godine, proglasila nezavisnost od Jugoslavije.

Evropski parlament prvi put je u avgustu 2019. godine ponudio svoju pomoć i posredovanje u dijalogu vlasti i opozicije, tada o izbornim uslovima. Nakon propalih pregovora vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka, Evropski parlament uključuje se u dijalog u oktobru iste godine. Nakon tri sastanka sa evroparlamentarcima, većina opozicionih partija odlučuje da bojkotuje parlamentarne izbore 2020. godine.

Trećeg novembra 2020. godine Evropski parlament ponovo nudi posredovanje tadašnjem predsedniku Narodne skupštine Ivici Dačiću. Druga faza Međustranačkog dijaloga kao priprema za nove izbore počela je u martu 2021. Tehnički on je završen pred izbore u aprilu 2022. godine.

Povezani članci

Kukan: Srbija pokazuje transformativnu moć i daje primer regionu

EWB

Poslanik EP Mandl: Srpski lideri napravili grešku zbog koje svet pomno prati dešavanja u Srbiji

EWB

Joksimović: Reforma procesa pristupanja EU neće uticati na Srbiju

Tanjug