fbpx
European Western Balkans
Politika

Poslanici Narodne skupštine i Evropskog parlamenta na debati u Strazburu

POSP; Foto: EWB

STRAZBUR – Poslanici Evropskog parlamenta i Narodne skupštine započeli su u sredu četrnaestu sednicu Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije (POSP) Ovo je ujedno i prva sednica POSP-a od kako je formiran novi saziv Narodne skupštine.

Sednicom kopredsedavaju Alesandra Moreti ispred Evropskog parlamenta i Marinika Tepić ispred Narodne skupštine Republike Srbije.

Alesandra Moreti poručila je da Evropska unija želi punopravno članstvo Srbije. Podsetila je da je EU najveći donator i trgovački partner u zemlji, dodajući da zabrinjava to što građani Srbije to ne vide. Ona je izrazila očekivanja da će političari u Srbij ali i EU jasnije komunicirati prednosti članstva.

Ona je, između ostalog, činjenicu da je Evroprajd održan bez većih incidenata. „Ono što je zabrinjavajuće jeste što se do poslednjeg momenta nije znalo da li će on biti održan. Moramo da naglasimo da  suđujemo govor mržnje prema LGBT osobama“, navela je ona.

“Proces je postao jako politički. To je nešto što mi razumemo i pokušavamo da se sa tim uskladimo. Iako nije imala obavezu, Srbija je vrlo rado prihvatila novu metodologiju. Radimo na planiranju zatvarnaja poglavlja. Za zatvaranje i početak zatvaranja poglavlja moramo ispuniti prelazna merila za oblasti vladavine prava i na to smo usmereni”, objasnila je Miščević.

Poslanik Evropskog parlamenta Klemen Grošelj iz poslaničke grupe Obnovimo Evropu (Renew Europe) ocenio je tokom prvog dana zasedanja da bi Srbija trebalo da ostavi prošlost iza sebe i članstvo u Evropskoj uniji postavi kao stratečki prioritet.

“To nije tehičko ili diplomatsko pitanje. Potrebna je politička odluka o promeni društva u celini. Ako je EU zaista najviši politički prioritet za Srbiju, to bi trebalo da znači puno različitih društvenih kompromisa”, rekao je Grošelj.  Govoreći o slobodi medija, on je ocenio da Srbija u prethodnom periodu nije napredovala.

Gvendolin Delbos Korfild iz evropskih Zelenih poručila je da Evropska unija ne želi drugu Mađarsku u svojim redovima i ocenila da postoji zabrinutost da ukoliko Srbija nastavi sa negativnim trendovima vrlo lako može završiti kao Mađarska.

“To je hendikep za vas. Želimo da radite bolje kada je u pitanju medijski pluralizam. Želimo da jačate svoje kapacitete i da nezavisna tela poput REM-a budu zaista aktivna”, izjavila je ona.

Primetila je da srpski mediji nebalansirano izveštavaju negativno o Evropskoj uniji, dok se u pozitivnim tonovima govori o Rusiji. “Možemo da budemo kritični prema Evropskoj uniji, svi smo ovde kritični prema EU, ali moramo da imamo balansiranu sitauciju, što u Srbiji nije slučaj”, rekla je ona.

Ksenija Marković, poslanica Demokratske stranke podsetila je POSP na nalaze misije OEBS kada je u pitanju prisutnost predsednika Srbije tokom izborne kampanje na RTS-u.

“Ne možemo govoriti o demokratičnosti izbora posebno što smo imali tako snažan problem uvrđivanja rezultata. Opozicija u parlamentu nije rezultat uspeha međustranačkog dijaloga. Opozicija je tu uprkos svemu, a ne zahvaljujući demokratičnosti izbornog procesa”, ocenila je Marković.

Poslanica Srpske napredne stranke Sandra Božić ocenila je da Srbije nije nazadovala, već ide napred kada je reč o slobodi medija. Ona je spomenula da se radi na implementaciji medijske strategije, primeni Akcionog plana, dok je Radna grupa za bezbednost novinara nastavila da radi kao i u prošlom sazivu.

Drugog dana zasedanja Odbor za stabilizaciju i pridruživanje trebalo bi da usvoji zajedničku deklaraciju, a pored poslanika EU parlamenta, poptis na nju će staviti i poslanici srpskog parlamenta koji učestvuju u radu odbora – i pozicije i opozicije, zajedno.

Povezani članci

CEP o izveštaju EK: Nepromenjen stepen spremnosti za članstvo u EU

EWB

Joksimović: SSP nema legitimitet da kritikuje Vladu povodom metodologije pristupanja EU

EWB

NKEU predstavio Knjigu preporuka: Ima razloga za zabrinutost

EWB