fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Poslanici Narodne skupštine posetili NATO sedište u Briselu

Novo sedište NATO-a u Briselu; Foto: NATO

BRISEL – Prošlog četvrtka delegacija Skupštine Srbije je posetila sedište NATO u Briselu gde je imala prilike da razgovara sa predstavnicima NATO-a, piše Beta.

Srpski poslanici su se sastali s nizom visokih zvaničnika NATO gde su mogli da čuju jasnu poruku da NATO u potpunosti poštuje Srbiju, njenu neutralnost i da je Srbija važan i cenjen partner NATO-a.

Takođe se diskutovalo o tome šta u stvari NATO partnerstvo znači za obe strane i kako je saradnja NATO i Srbije obostrano korisna.

Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosne politike Džejms Apaturaj izjavio je da su Srbija i NATO razvili snažno partnerstvo u praktičnoj saradnji u protekloj deceniji.

“Ovo partnerstvo je zasnovano na razumevanju da smo susedi, i da zajednički rad na pitanjima bezbednosti čini naše gradjane bezbednijim”, rekao je Apaturaj i kao pimer je naveo NATO vežbu koju je 2018. godine organizovala Srbija.

Po njegovim rečima ta vežba je doprinela da se NATO i Srbija suoče sa vanrednim situacijama kao što su poplave, zemljotresi i šumski požari.

On je dodao da u novom Individualnom Akcionom Planu Partnerstva (IPAP) za period 2019-2021. godine izloženi detalji koji predviđaju saradnju dve strane u naredne dve godine i na koji način će NATO pomagati Srbiji u njenim naporima pri sprovođenju reformi.

“Današnja poseta članova srpskog parlamenta pokazuje da NATO i Srbija imaju aktivni politički dijalog i da smo fokusirani na jačanje medjusobnog razumevanja bezbednosne situacije u našem zajedničkom regionu”, izjavio je Apaturaj, a prenela Beta.

U delegaciji Skupštine Srbije koja ja posetila NATO bili su poslanici Vesna Marković (Srpska napredna stranka), Gordana Čomić (Demokratska stranka), Branimir Jovanović (Socijaldemokratska partija Srbije) i Aleksandar Stevanović (Stranka moderne Srbije).

“Izuzetno je značajno da zakonodavna vlast ima duboke veze sa partnerima Srbije i najdublje razumevanje tih partnerstava. Ovakve posete izuzetno jačaju i međusobno razumevanje i stvaraju poverenje”, rekao je Aleksandar Stevanović, poslanik iz Stranke moderne Srbije, za EWB.

On je istakao da je saradnja Srbije i NATO je blizu maksimalne moguće kroz Partnerstvo za mir i veliki je izazov smisliti nove oblasti.

“Moje lično mišljenje i mišljenje Stranke moderne Srbije je da treba ozbiljno promisliti o mogućnosti da se saradnja u narednim godinama dovede do najvišeg stepena – punopravnog učešća Srbije u transatlantskoj kolektivnoj bezbednosti”, zaključio je Stevanović.

Povezani članci

Mogerini: Odbrana i bezbednost u saradnji sa Zapadnim Balkanom

EWB

Korom: Mađarska dobila podršku NATO članica da imenuje komandanta KFOR-a

EWB

Vučić se sastao sa komandantom Komande združenih snaga NATO-a u Napulju

EWB