fbpx
European Western Balkans
Politika

Poslanik Bundestaga: Donosioci odluka u Srbiji jasnije da šalju poruke da su za EU

Peter Bajer; Foto: FoNet

BEOGRAD –  Uvereni smo da nam Srbija, Kosovo, Crna Gora, Albanija, Severna Makedonija i Bosna i Hercegovina stvarno trebaju u EU, poručio je danas poslanik nemačkog Bundestaga iz opozicione CDU/CSU Peter Bajer na konferenciji za novinare u Beogradu, ali i ocenio da bi donosioci odluka u Srbiji mogli da šalju jasnije poruke da su “za EU”, prenosi FoNet.

Nemački parlamentarac rekao je da su “tesne veze” Srbije i Rusije poznate, te da bi bilo “idiotski” direktno zahtevati od naše zemlje da se “odvoji” od Rusije. “Svesni smo istorijskih veza i (energetske) zavisnosti od Rusije, imamo potpuno razumevanje za to, ali bismo voleli da i Srbija učestvuje u sankcijama protiv Rusije.

“Znam da to nije lako, no treba imati na umu da se (u Ukrajini) radi o povredi međunarodnog prava i napadu na drugu državu”, izjavio je Bajer.

Na pitanje novinara da li Nemačka zahteva da Srbija uvede sankcije Rusiji, koliko je spremna da pomogne sa energentima ako zatreba i šta će biti sa evrointegracijama ako ih naša zemlja ne uvede, istakao je da Vlada Srbije svakako treba i mora sama da donese odluke.

Povezani članci

Fajon: U EP su zabrinuti u vezi sa dijalogom vlasti i opozicije, dijalog da počne što pre

EWB

COVID sertifikati S. Makedonije prihvaćeni u EU, za ostatak regiona proces u toku

EWB

Žofre sa Dačićem: Delegacija EU će uraditi sve kako bi pomogla proces međustranačkog dijaloga

EWB