fbpx
European Western Balkans
Politika

Poslanik EP Mandl: Srpski lideri napravili grešku zbog koje svet pomno prati dešavanja u Srbiji

Lukas Mandl na sednici Evropskog parlamenta; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Poslanik Evropskog parlamenta Lukas Mandl izjavio je dnevnom listu Danas da su srpski lideri napravili grešku što se nisu pridužili sankcijama Rusiji i ukazao da su time izabrali pogrešnu stranu po mnogo širem pitanju, prenosi FoNet.

 „Ceo svet je osetio da postoji problem u vašoj zemlji, koji traje mnogo duže“, ocenio je Mandl i objasnio da zbog toga sada mnogi pomno prate ponašanje države Srbije.

Na pitanje o njegovom amandmanu na rezoluciju EP o Srbiji koji spominje „međusobno priznanje“ Srbije i Kosova, Mandl je ocenio da neki delovi srpske javnosti su ti koji insistiraju na stavu prema Kosovu koji je „veoma iracionalan, a nakon onoga što se desilo tokom ratova, neki ljudi to smatraju i pretećim“.

„Kosovo je država. Republika Kosovo je najmlađa država u Evropi koja služi svom narodu i traži svoj put u međunarodnu zajednicu sa impresivnim stavom, dok je prečesto tretirana nepravedno. Srbija će morati da stane na stranu slobodnog sveta, jer i građani Srbije zaslužuju slobodu, demokratiju i vladavinu prava“, rekao je Mandl.

On je podsetio da je Evropski parlament još 1. marta izglasao ogromnom većinom rezoluciju koja iznosi „duboku zabrinutost“ za ponašanje Srbije u vezi sa agresorskim ratom koji je pokrenuo režim u Kremlju.

„U poređenju sa drugim pogrešnim izborima nekih srpskih donosioca odluka, priznavanje Republike Kosovo biće manje pitanje za Srbiju, ali veliko pitanje za najmlađu evropsku državu, koja pokazuje mnogo više posvećenosti evropskim vrednostima“, rekao je poslanik iz redova EPP za dnevni list Danas.

Trenutni tok dijaloga Beograda i Prištine Mandl  ne vidi kao dijalog gradova jer države razgovaraju jedna sa drugom. „Biće postignuto obostrano priznanje. Kada dijalog Kosovo-Srbija doprinese ovom cilju, njegov smisao će biti ostvaren“, dodao je Lukas Mandl.

On je ocenio da je veoma problematično kada srpske vlasti svoju aktivnost u dijalogu sa Kosovom zasnivaju na pretvaranju da susedna država uopšte nije država, već da pripada srpsku tlu.

„Srbija bi mogla da postigne toliko mnogo za sebe i ceo Zapadni Balkan, ako bi njeno rukovodstvo delovalo racionalno i okrenuto ka budućnosti. Srbija je najveća država od šest u regionu, ima najjaču i najveću privredu. Srbija bi u izvesnom pogledu mogla da bude kao Nemačka Zapadnog Balkana – istinski ekonomski motor koji doprinosi prosperitetu i stabilnosti za sve. Zato hajde da se fokusiramo na svetlu budućnost sa velikim mogućnostima za buduće generacije u Srbiji i na celom Zapadnom Balkanu koja nastupa onda kada prevaziđemo sadašnju zbrku“, rekao je poslanik EP.

Na pitanje da li Evropska narodna partija (EPP), čija je pridružena članica vladajuća Srpska napredna stranka (SNS), menja pristup kaa je u pitanju podrška SNS-u, Mandl je rekao da ržim u Kremlju izaziva dramatične probleme u globalnom snadbevanju hranom, što prevazilazi stranačka pitanja.

“Sada se traži saradnja svih voljnih, bez obzira na političku pripadnost. To je način na koji ja radim. Svako može lako da pogleda transparentne podatke o glasačkom ponašanju mojih kolega u Evropskom parlamentu, moje grupe i drugih političkih grupa”, rekao je Mandl.

On je zaključio da građani Sribe zaslužuje demokratske standarde kao praksu za sve.

“Otvorena pitanja se odnose samo na politiku, a ne na ljude ili njihove zemlje, koje ja jasno vidim kao deo Evrope. Odgovorna politika bi sada smirila negativne emocije i doprinela transparentnosti, što uvek može dovesti do dobre saradnje. To očekujem od rukovodstva Srbije, ali i od bilo kog drugog javnog zvaničnika u ovim ključnim vremenima”, rekao je Mandl u intervjuu za Danas. 

Povezani članci

Međak: Izveštaj Evropske komisije o Srbiji je upozorenje pred isključenje

EWB

Junker: Sve zemlje Zapadnog Balkana mogle bi u EU 2025, ne samo Srbija i Crna Gora

EWB

[Tour d’Europe] Bugarska je posvećena prijateljskim vezama na Zapadnom Balkanu

EWB