fbpx
European Western Balkans
Region

Poslanik opozicije u Crnoj Gori uhapšen zbog odbijanja da svedoči, EU poziva na uzdržanost

Foto: Skupština Crne Gore

PODGORICA – Poslanik crnogorske Skupštine iz redova koalicije Demokratski front Nebojša Medojević uhapšen je prošlog četvrtka nakon što mu je Viši sud u Podgorici odredio dvomesečni zatvor zbog odbijanja da svedoči o slučaju korupcije. Sud je takođe naredio hapšenje opozicionog poslanika Milana Kneževića, koji odbija da napusti zgradu parlamenta.

Medojević je uhapšen zbog odbijanja da svedoči pred Specijalnim državnim tužilaštvom o svojoj ranijoj tvrdnji da je bivši gradonačelnik Podgorice izbegao zatvor tako što je podmitio glavnog specijalnog tužioca sa 100.000 evra, preneo je Danas. Od kada je pritvoren, otpočeo je štrajk glađu, potvrdila je njegova supruga.

“Prvi put u istoriji crnogorskog pravosuđa, moj suprug je kidnapovan po naređenju Višeg suda”, izjavila je Marina Medojević, dodajući da je otpočeo štrajk glađu zbog “nezakonitog i neustavnog hapšenja zbog javnog govora i uprkos poslaničkom imunitetu”.

Sa druge strane, sud je naredio hapšenje Kneževića zbog toga što je odbio da potkrepi svoju izjavu da je sudija od njega zatražio mito u zamenu za poništavanje presude zbog njegovog napada na policajca 2015. godine. Od tada se nalazi u zgradi Skupštine, gde ne može biti uhapšen.

Viši sud nije okarakterisao proces kao krivično gonjenje, koje je ograničeno Ustavom kada se radi o narodnim poslanicima, već kao odluku zbog “nepoštovanja građanske dužnosti”. Apelacioni sud je odbacio žalbu Medojevićevog pravnog tima u nedelju.

U ponedeljak, Medojevićevo zadržavanje u zatvoru je produženo za još dva meseca, ovog puta zbog odbijanja da posvedoči da je glavni specijalni tužilac učestvovao u ratnim zločinima u Cavtatu 1991. i 1992. godine, kako je ranije tvrdio, prenele su Vijesti.

Reakcija EU

Portparolka EU Maja Kocijančič izjavila je u nedelju da Unija, posebno kroz svoje predstavništvo u Crnoj Gori, prati skorije događaje, uključujući i hapšenje Medojevića.

“Sve strane moraju da pokažu uzdržanost i pravičan proces se mora poštovati”, rekla je Kocijančič za Pobjedu.

U ponedeljak, Medojevićeva supruga i Kneževićeva verenica poslale su pismo liderima EU u kojem ih pozivaju da reaguju na “kršenje osnovnih ljudskih prava” i zauzmu stav koji brani evropske vrednosti, zato što “Crna Gora ne predstavlja opasnost samo za svoje građane, već i za Evropu”.

“U suprotnom, bojimo se da šaljete opasnu poruku celoj zajednici evropskih naroda da su progonstvo političkih protivnika, hapšenje nevinih ljudi i rad sudstva po političkom diktatu legalni i legitimni”, napisale su.

Marović: EU je ishitreno slučaj okarakterisala kao regularan

Jovana Marović; Foto: BSF 2017 / Aleksandar Andjić

“Sama polemika o tome da li je poslanika Demokratskog fronta Nebojšu Medojevića u ovom slučaju štitio poslanički imunitet ili ne, da li je hapšenje bilo nužno i opravdano u kasnim večernjim satima, kao i činjenica da Crna Gora gotovo ne poznaje ovakvo kažnjavanje svjedoka, još više podriva ionako izuzetno nisko povjerenje građana u rad pravosudnih organa”, izjavila je za naš portal Jovana Marović, izvršna direktorka Politikon mreže, istraživačkog centra iz Podgorice.

Medojević, koja je takođe član Savetodavne grupe Balkan u Evropi (BiEPAG), dodala je da je, po njenom mišljenju, u bilo kojim okolnostima neopravdano hapšenje narodnog poslanika u filmskoj akciji posle ponoći ispred Skupštine.

Upitana o adekvatnosti reakcije EU, ocenila ju je kao ishitrenu.

“EU je ishitreno slučaj okarakterisala kao regularan i u pravcu sprovođenja pravde, bez prethodnog sagledavanja svih činjenica i zanemarujući uticaj koji izjave iz Brisela imaju na situaciju u Crnoj Gori i regionu”, zaključila je Marović.

Povezani članci

Proces Brdo-Brioni danas u Kranju

EWB

Regionalna inicijativa “mali Šengen” korisna za Srbiju

EWB

Pejčinović-Burić: HR će jačati odnose sa svim susedima

EWB