fbpx
European Western Balkans
Evropa

Poslednja debata pred izbore: Ekonomija i životna sredina tačke neslaganja

Kandidati za predsednika Evropske komisije; Foto: European Parliament/Flickr

BRISEL – Migracija, nezaposlenosti mladih u Evropi, klimatske promene preko poreske politike i konkurentnosti, međunarodna trgovina i uloge EU u svetu, pitanje populizma, demografskog jaza, relevantnosti institucija i Bregzita teme su o kojima su pričali kandidati za mesto predsednika budućeg saziva Evropske komisije na debati tokom koje su građanima Evrope predstavili i prioritete svoje politike.

Tokom ove debate, kandidati nisu pomenuli temu proširenja EU.

Član Evropske levice Niko Kue, belgijski sindikalac, poreklom iz Španije prvi se obratio pozivajući na veću solidarnost i promenu “pravca Evrope”.

“Evropski lideri mnogo pričaju, ali se ne bave suštinom problema. Treba nam Evropa koja će se uhvatiti u koštac sa problemima”, poručio je Kue.

Kandidatkinja Zelenih, nemačka poslanica u Evropskom parlamentu Ska Keler, koja je i na izborima 2014. godine bila u trci za poziciju predsednika Evropske komisije, založila se za EU koja štiti zajedničku planetu, za socijalnu Evropu, poštovanje jednakosti žena, poštovanje manjina i zaštitu ljudskih prava.

“Ima nade za bolju budućnost, ali za to nam je potrebna hrabrost i promena”, rekla je Keler.

Češki poslanik u Evropskom parlamentu Jan Zahradil, predstavnik Evropskih konzervativaca i reformista, najavio je da će radi na stvaranju “fleksibilne i decentralizovane” Evrope i da će se, ako bude izabran na mesto predsednika Evropske komisije, zalagati za Komisiju koja “jednako poštuje sve zemlje članice, radi sa njima, a ne drži im lekcije”.

“Potrebna nam je EU koja radi manje, ali bolje i potreban nam je balans između evropskog i nacionalnog nivoa”, poručio je Zahradil.

Danaska političarka Margret Vestager koja u odlazećoj Evropskoj komisiji obavlja posao komesara za konkurentnost, kao prioritet svoje politike navela je ravnopravnost žena u EU i Evropskoj komisiji, borbu protiv klimatskih promena, kao i zalaganje za razvoj novih tehnologija i poštovanje vladavine prava u svakodnevnom životu građana EU.

Vodeći kandidat Evropske narodne partije i lider najjače političke grupe u Evropskom parlamentu, Manfred Veber rekao je da se zalaže za snažnu i demokratsku Evropu i za Evropsku komisiju koja će biti “blizu građana” i koja će se baviti “konkretnim problemima građana”.

“Neka to bude Evropska komisija novog početka i nove ere”, poručio je Veber.

Šesti kandidat za poziciju koju trenutno drži Žan Klod Junker, holandski političar i trenutni potpredsednik Evropske komisije, Frans Timermans, ispred evropskih socijaldemokrata rekao je da veruje u jedinstvo Evrope i pozvao na reforme u cilju veće jednakosti, vladavine prava kao i borbe protiv klimatskih promena i nasilja nad ženama.

“Za koga god da glasate, glasajte! Ne dajte svoj glas i budućnost drugome. Angažujte se!” poručio je Timermans.

Debata nije uključila predstavnika Evrope naroda i nacija, grupe okupljene oko italijanske “Lige” i francuskog Nacionalnog okupljanja.

Očekuje se da Evropski parlament nakon evropskih izbora i inauguracije novog saziva 2. jula krene u izbor budućeg predsednika i komesara Evropske komisije koji bi trebalo da počnu sa radom u novembru.

Povezani članci

Evropska narodna partija glasala, Orbanov Fides suspendovan

EWB

Makron u ponedeljak u Berlinu sa Angelom Merkel

EWB

Merkel: Bregzit i izbor Makrona promenili su moj pogled na EU

EWB