fbpx
European Western Balkans
Politika

“Poslednja šansa za promene izbornih uslova”: Završen prvi dan dijaloga vlasti i opozicije

Međustranački dijalog; Foto: FoNet

BEOGRAD – Atmosfera pristojna, bez velikih očekivanja, opozicija konsolidovana – ovo su neke od reakcija nakon završenog prvog dela današnjeg razgovora vlasti i opozicije o izbornim uslovima uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović ocenio je da je prvi deo sastanka međustranačkog dijaloga uz posredovanje evroparlamentaraca protekao kako je i predviđeno, da ništa suštinski nije rečeno, pogotovo ništa nije rekla vlast, a da je opozicija bila konsolidovana.

On je za N1 rekao da će uspeh dijaloga zavisiti od ogovornosti vlasti, koju ona do sada nije pokazala i od motivacije Evropskog parlamenta, za koju smatra da nije dovoljno vidljiva.

Grbović je da je opozicija bila konsolidovana, da su njihova izlaganja išla u istom smeru – da se oslobode mediji za “malo drugačije mišljenje” i da se prestane s pritiscima na glasače.

 “Dobro je što je dijalog zatvoren za javnost i drago mi je što građani nisu mogli da vide izlaganje pojedinih predstavnika vlasti. Ne želim da kontaminiram javni prostor time šta su oni govorili”, rekao je Grbović.

On je rekao da se opozicija neće s njima “valjati u blatu”, da je opozicija došla s jasnom namerom i da će se toga pridržavati posebno u prve dve runde koje se tiču medija i finansiranja javnih medijskih servisa.

Konstantin Samofalov iz Socijaldemokratske stranke izjavio je da je za njih važan međustranački dijalog koji se vodi uz posredovanje Evropskog parlamenta, jer su oni garant da će eventualni dogovori biti sprovedeni.

„Dolazimo na ove sastanke u dobroj veri, ali ne živimo u iluziji da je Srpska napredna stranka spremna za ozbiljnije dogovore“, rekao je Samofalov u pauzi međustranačkog dijaloga, dodajući da su eventualno spremni za fasadne promene, prenosi N1. 

Samofalov je rekao da smatraju da ove razgovore treba hitno nastaviti, jer je protrebno minimum šest meseci za primenu eventualnog dogovora pre predsedničkih i beogradskih i eventualno parlamentarnih izbora.

„Atmosfera na sastanku je pristojna i uljudna, ali ima i pojedinih predstavnika vlasti koji pokazuju slično ponašanje kao i u Skupštini Srbije“, naveo je Samofalov.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić za Nova.rs izjavio je da je “predsednik Srbije Aleksandar Vučić na pregovore poslao Rističevića, Orlića i Sandru Božić kao pokazatelj koliko uvažava predstavnike Evropskog parlamenta”.

U oceni da je delegacija koju je poslala vlast ukazuje na to da se pregovori ne shvataju ozbiljno, saglasan je i Dobica Veselinović, predstavnik pokreta Ne davimo Beograd.

“Sastav delegacije vladajuće stranke ukazuje na to da je SNS svesna da bi u ozbiljnom razgovoru o situaciji u zemlji bilo jasno svim učesnicima da Srbija nije demokratska zemlja”, rekao je Veselinović za Nova.rs. 

Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić (SNS) rekao je u pauzi dijaloga vlasti i opozicije oko izbornih uslova, da su gotovo sve opozicione stranke izašle na prethodne izbore, te da su na taj način i pokazale šta stvarno o njima misle, prenosi FoNet. 

„Od Šapca gde je izašao Zelenović, Slobodni građani, Tadić, Nova stranka, Đilasovi na Starom gradu, Jeremić, Radulović. Kad se podvuče crta, njihov problem nisu izborni uslovi već što nemaju šta da traže na izborima. Tamo gde nema ‘leba, tamo su bojkotovali, Srbija to zna, sada će da zna i Evropski parlament“, rekao je Orlić.

Međustranački dijalog; Foto: FoNet

Nakon prvog dela današnjih razgovora, Orlić je rekao da je najavljeno ispred EP da bi nastavak mogao da se očekuje u drugoj polovini septembra.

„Tako da bi do tada trebalo da definišemo šta su teme, s obzirom na to da je ostalo da se razgovara o medijima. Možda ne bi bilo loše i to će biti predlog naše delegacije da se na taj drugi deo razgovora pozovu i predstavnici medija i REM-a o kojem svi često govore, ali dosad koliko sam video nikada u prisustvu ljudi iz te institucije“, rekao je Orlić

Povezani članci

EU donira Srbiji 165 miliona evra direktne podrške budžetu

EWB

Završen drugi sastanak Kurtija i Vučića, jedini dogovor da se dijalog nastavlja

EWB

Tanja Fajon predsedavaće Delegacijom Evropskog parlamenta za Srbiju

EWB