fbpx
European Western Balkans
Region

Posmatračka misija EU: Izbori na Kosovu prošli generalno mirno

Alojz Peterle; Foto: Zvanični sajt evropskog poslanika Alojza Peterlea

PRIŠTINA – Posmatračka misija Evropske unije na Kosovu saopštila je danas da su prevremeni parlamentarni izbori koji su održani 11. juna, prošli generalno mirno.

Šef posmatračkog tima Alojz Peterle je ipak izneo da je na izborima bilo brojnih problema kao što su netačne liste glasača, porodična glasanja, povećana prisutnost partijskih posmatrača, glasanje članova dijaspore i zastrašivanje glasača na severu Kosova, prenose prištinski mediji.

Peterle je naveo da tužilaštvo i policija nisu adekvatno rešili slučajeve zastrašivanja i nasilja unutar srpskih zajednica u izbornom procesu.

“Ovo povlači pitanja koja se odnose na kredibilitet demokratskog procesa u ovim područjima”, rekao je on i naveo da je Centralna izborna komisija odlagala primenu kampanje za podizanje svesti glasača, objavljivanje odluka i preduzimanje preventivnih mera protiv prevara.

Peterle je istakao da je posle izbora na Kosovu 2014, Posmatračka misija EU predložila brojne smernice za poboljšanje izbornog procesa i da ukoliko te smernice nastave da budu ignorisane, neće biti smisla nastavljati nadgledanje izbornog procesa.

U isto vreme, šef parlamenta evropske posmatračke misije na izborima na Kosovu Igor Šoltes, naglasio je potrebu za primenom preporuka posmatračke misije EU, navodeći da će one, ukoliko budu sprovedene, omogućiti veću jednakost među političkim partijama u izbornom procesu.

Očekuje se da Izborna posmatračka misija EU objavi konačan izveštaj o izborima 11. jula, uz koji će pružiti i smernice.

Povezani članci

Mogerini: Nije pitanje da li će biti, već kada proširenje EU

EWB

Samit u Trstu: Formira se regionalno ekonomsko područje

EWB

Mogerini i Han: 2018. ključna godina za Zapadni Balkan

EWB