fbpx
European Western Balkans
Politika

Posmatračka misija EU: Kampanja u srpskim opštinama obeležena zastrašivanjem

Kosovska Mitrovica; Photo: Wikimedia Commons

BRISEL – Izborna kampanja bila je kompetitivna na većini teritorije Kosova, ali je obeležena zastrašivanjem u oblastima naseljenim kosovskim Srbima, preliminarna je ocena posmatračke misije Evropske unije.

Misija, koju je predvodila poslanica u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon, objaviće konačan izveštaj sa preporukama za buduće izborne procese u toku narednih meseci, naveli su u zajedničkom saopštenju Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Federika Mogerini i evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han.

Oni su naveli da vlasti treba da se pozabave svim uočenim neregularnostima. Posmatračka misija boravila je na Kosovu na osnovu poziva predsednika Hašima Tačija.

Mogerini i Han su takođe pozvali na brzo formiranje nove vlade, koja bi nastavila rad na dijalogu sa Beogradom i primenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

“Očekujemo da će svi politički akteri ostati posvećeni ovom procesu, koji je ključan za budućnost Kosova, za napredak na njegovom evropskom putu, i, što je najvažnije, za korist stanovnika Kosova i celog regiona”, stoji u saopštenju.

Povezani članci

Objavljen regionalni izveštaj “Demokratija u razvoju”

EWB

Da li je zabrinutost za životnu sredinu geopolitička ocena poslanika Evropskog parlamenta?

EWB

Varheji: Evrointegracije Zapadnog Balkana prioritet Evropske komisije

Tanjug