fbpx
European Western Balkans
Politika

“Posmatračka misija EU treba da dođe i pre izbornog dana”

Evropski parlament u Strazburu; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Bitno je da se vide uslovi pre, a i tokom kampanje, ne samo na dan izbora, jer izborna krađa se dešava mnogo pre toga, kao što su pritisci, zastrašivanje i ucene glasača, ocenio je za Danas internacionalni sekretar Pokreta slobodnih građana Natan Albahari, komentarišući najavljeni dolazak posmatračke misije EU.

“Takođe, PSG poziva EP da i posle izbora pošalje misiju koja bi ustanovila nedostatke medijskih sloboda, kao i stanje zarobljenih medija u zemlji. Oslobođenje medijske scene je glavni preduslov za održavanje fer i poštenih izbora”, rekao je Albahari.

Politikolog Boban Stojanović rekao je za Danas da će „svakako biti dobro ako EP pošalje nekakvu posmatračku misiju, kako bi mogli da vide događaje iz same kampanje“.

“Opozicija bi trebalo da što više pomogne misiji sa dokazima oko pritisaka i ucena na birače, kao i sa nalazima monitoringa medija, kako bi sve to bilo uvršteno u izveštaj EP o izborima. Uz misiju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i domaće posmatračke misije, to može biti jedna vrsta knjige o izbornim nepravilnostima”, smatra Stojanović.

Posmatračka misija EU najavljena je još ranije, kao i misija OEBS-a u maksimalnom kapacitetu, a na ovu temu je još jednom nedavno podsetila predsedavajuća Delegacije EP za Srbiju Tanja Fajon.

Povezani članci

Konačni rezultati parlamentarnih izbora u Crnoj Gori – opozicija ima većinu glasova

EWB

Fabrici: Srbija sve bliža Evropskoj uniji

EWB

Brnabić: Srbija ima principijelan stav po pitanju usklađivanja sa spoljnom politikom EU

EWB